Hronologija Novakove torture u Australiji: Tretirali ga i proterali kao kriminalca, sad ga opet vole

Odnos između Novaka i Australijanaca išao je od ljubavi do mržnje i obrnuto

Novak Đoković je u sjajnom raspoloženju stigao u Australiju i podjednako nasmejan i raspoložen čeka start Australijan opena, gde će u utorak, u prvom kolu igrati protiv Pabla Karbaljesa Baene iz Španije (ne pre 10.30 po vremenu u Srbiji).

Veliko zagrevanje Novak je imao pred punom Rod Lejver arenom, protiv Nika Kirjosa, nekada velikog neprijatelja, a sada jednog od najboljih prijatelja na ATP turu uz oduševljenje publike, koju je zabavljao uz šou koji je pravio.

Kada se osvrnemo samo godinu dana unazad, ova slika je bila gotovo nezamisliva danas.

Novak je tada bio "persona non grata" i državni neprijatelj broj 1. Čitava Australija tada se ostrvila na njega, zbog toga što je ostao principijelan po pitanju stava oko vakcine protiv korona virusa, koju nije hteo da primi.

Posebno je Novak bio na udaru političara, koji su u to vreme zagovarali strogu vakcinaciju, a Australija je imala nastrožu politiku oko korona virusa i najduži period tokom trajanja pandemije bila je potpuno zatvorena, pa mnogi stanovnici nisu mogli nigde da putuju, a neki čak ni da se vrate u zemlju.

Dolazak "nevakcinisanog" Đokovića poslužio je i mnogim Australijancima da isprazne frustracije zbog politike vlade upravo na njemu. U njemu su svi pronašli krivca za to što oni nisu digli glas i dozvolili su političarima da ih zaključavaju u karantin toliko dugo i ograniče im osnovne ljudske slobode.

Bilo je već tada jasno da Novak bije unapred izgubljenu bitku, iako nije želeo da odustane, jer je samo hteo da igra tenis i da brani krunu na turniru na kojem je rekorder, najveća legenda u istoriji, koji je osvojio rekordnih devet puta.

Nisu mu dozvolili. Na kraju je tretiran poput kriminalca, a isto tako je proteran iz zemlje kao najveći neprijatelj.

Kako je sve krenulo...

Mesecima pre starta turnira vodila se polemika da li će Novak moći da igra, jer je unapred najavljeno da igrači moraju da budu vakcinisani da bi igrali na Australijan openu.

Novak je čekao i čekao, na kraju je početkom januara objavio da putuje na Australijan open, uz fotografiju sa aerodroma sa spakovanim stvarima. Novak je tu javno priznao da je dobio medicinsko izuzeće, što je razbesnelo mnoge u Australiji zbog pomenute tenzične situacije oko kovid politike vlasti.

Dok je Novak putovao, a to je trajalo bar 24 sata, u javnosti se digla velika frka, posebno u Australiji, gde su se odmah javili političari, ministarka policije Australije Karen Endruz, zatim premijer Australije Skot Morison, kao i premijer Viktorije Den Endruz.

Stvorila se klima, a i oni su najavljivali, pod velikim pritiskom medija i javnosti, da Novak neće biti pušten u zemlju.

To se i dogodilo...

Tortura na aerodromu

Foto: AP/Tanjug

Iako je imao odobrenu vizu, kao i medicinsko izuzeće da može da igra, jer je nedavno preležao korona virus, Novak je zaustavljen na aerodromu od strane imigracionog odeljenja. Ispitivali su ga čitavu noć na aerodromu do jutra od 00.30 do 08 ujutru, gde je sramno tretiran, da bi na kraju bio prebačen u imigracioni hotel.

Kasnije je otkriven i transkript četiri intervjua koje je Novak imao sa graničarima na aerodromu, posle kojih je zatočen u hotelu.

Ispostavilo se da u hotelu nema nikakvih islova, da se dešavalo ranije da u hrani budu pronađeni crvi, da nema svežeg vazduha i prozora koji mogu da se otvore, a dolazak Đokovića tamo bacio je svetlo na strašnu priču da su tu neki mladi ljudi zatočeni tamo već 10 godina.

Novaku nisu odmah ni vratili sve stvari, što je kasnije otkriveno.

Ali, Novak je odlučio da se bori na sudu, angažovao je advokatsku kancelariju u Melburnu i krenuo u pravnu borbu oko odluke da mu se poništi viza.

Nekoliko dana je bio u hotelu, tu je zatočen i sam proveo Badnje veče i Božić, ali su srpski navijači učinili sve da oseti njihovu podršku. Danima su dolazili ispred hotela, igrali kolo, održavali koncerte uz muziku, čak je dolazio i pravoslavni sveštenik, koji je držao službu.

Protesti i u Beogradu

Foto: Nikola Tomić

Paralelno su se u Beogradu održavali protesti u organizaciji Novakove porodice, na čelu sa Srđanom Đokovićem. Ispred Skupštine Srbije skupljele su se stotine i hiljade ljudi, čak i po veoma hladnom vremenu, a ta slika prenosila se širom sveta. O tome su izveštavali i mnogi svetski mediji, a porodica je bila kivna na tretman koji je Novak imao od strane vlade Australije.

Prvo suđenje i oslobađanje

Novak Đoković je nakon nekoliko dana zatočeništva imao suđenje, na kojem je njegova odbrana iznela činjenice, na osnovu kojih ga je sudija Entoni Keli oslobodio, naloživši momentalno oslobađanje Novaka i omogućavanje da trenira i igra na Australijan openu.

Međutim, na samom kraju suđenja, advokat koji je zastupao vladu Australije rekao je da po zakonu ministar za imigraciona pitanja ima pravo da poništi odluku suda i da ima diskreciono pravo da mimo toga deportuje Novaka.

Novak je nekoliko dana bio slobodan čovek, trenirao je nekoliko dana na terenima u kompleksu Australijan opena, ali sve vreme sa zebnjom da ponovo mogu da ga prebace u imigracioni hotel.

Ministar Aleks Hok odlučuje da deportuje Novaka, na novom suđenju potvrđuju odluku

Printskrin: Youtube/SBS News

To se i dogodilo. Ispostavilo se da je to Aleks Hok, član tadašnje vladajuće stranke, odlučio da mimo suda deportuje Novaka.

Jednostavno, Novaku nisu smeli da dozvole da igra, jer bi to bio poraz čitave vlade Australije i političara koji su bili na vlasti.

Đoković je imao pravo na novu žalbu, ovoga puta pred Federalnim sudom u Kamberi i pred trojnim većem sudija.

Olučio je da se bori do kraja, ali već tada su najavljivali da su male šanse da će sud da donese odluku u njegovu korist.

Na kraju je tako i bilo, sud je potvrdio odluku Aleksa Hoka i naloženo je da se Novak deportuje.

Neredi besnih Novakovih navijača i deportacija

Ispred prostorija gde je bio Novak tokom suđenja, okupio se veliki broj srpskih navijača, koji nisu želeli da dozvole ovakvu nepravdu. Blokirali su živim štitom automobil kojim su vozili Novaka direktno na aerodrom. Nisu želeli da dozvole da deportuju Novaka, pa je došlo i do incidenata i tuče sa policijom, koja je koristila suzavac da rastera besne Novakove navijače, među kojima je bilo i Grka, Poljaka, čak i nekih sa zastavama Italije.

Ipak, na kraju je policija uspela uz suzavac da rastera navijače i Novak je odvezen na aerodrom, odakle je i zvanično deportovan.

Na aerodromu u Beogradu čekali su ga mnogi srpski navijači, ali Novak nije izašao pred njih, već je sproveden na poseban izlaz i neko vreme se povukao iz javnosti.

U danima kasnije bio je na nekoliko kraćih putovanja, kako bi se sklonio od znatiželjnih pogleda i medija. Kasnije je sve ispričao, otkrio je nedavno i koliko mu je čak i mesecima kasnije bilo teško da zbog svega ovoga nađe pravu formu, koja se vratila tek pred Rolan Garos.

Od ljubavi do mržnje i obrnuto

Foto: Profimedia/WILLIAM WEST / AFP

Novak je zbog principijelnog stava da se ne vakciniše propustio kasnije i US Open i još nekoliko velikih Masters turnira, a kako se bližio Australijan open bilo je pitanje i da li će mu Australija ukinuti trogodišnju zabranu ulaska u zemlju.

Pošto se vlast promenila, a na mesto ministra imigracionih pitanja došao Endru Džajls, koji je ukinuo Novaku zabranu i on se vratio u Australiju.

Sudeći po prvom prijemu u Adelejdu, ali i na egzibiciji sa Kirjosom u Rod Lejver areni, između Novaka i Australijanaca je opet ljubav.

Australijan open počinje 16. januara i traje do 29. januara, a Telegraf ima ekskluzivnog izveštača i možete da očekujete veliki broj priča iz Melburna u Novakovom pohodu na 10. jubilarnu titulu na ovom Grend slemu.

Video: Đoković o tome da li se oseća kao negativac: To je zbog medija koji su me tako predstavili

(Telegraf.rs)