Balkanci u tuđini: Čak 11 "Jugoslovena" igra pod tuđom zastavom na Australijan Openu, više od polovine su Srbi

Sudbina ih je odvojila od domovine

Foto-kolaž: Telegraf.rs, Profimedia Jung Yeon-je/AFP / William WEST/AFP

Ratovi, migracije i potraga za boljim životom raselili su ljude iz bivše Jugoslavije širom planete, a ta činjenica je svakako viđena u svim sferama i branšama. Naša prezimena su uočljiva u svetu nauke, politike, šoubiznisa, ali i sporta, i te kako. Novi primer je Australijan Open gde se "vić" promalja iza svakog ugla u žrebu za kvalifikacije, ali to vić nema srpsku ili zastavu neke sada komšijske države pored svog imena.

Činjenično je da dosta naših tenisera igra pod zastavom Australije, ima ih i iz Švajcarske i Francuske, ali i Austrije i SAD, a na turniru u Melburnu se pojavilo čak njih 11.

Krenuvši od samih kvalifikacija, dvoje Srba iz Australije dobilo je vajld kartu kako bi pokušalo da se provuče do glavnog žreba.

Filip Sekulić je tek 19-godišnji teniser koji kroji svoj put ka vrhu, trenutno je na 544. poziciji svetske rang liste i imaće priliku protiv Josukea Vatanukija da pokaže šta zna i koliko je spreman za veliku scenu.

Drugi pas je otišao u ruke Aleksandri Božović, takođe predstavnici Australije. Njoj je 23 godine, 307. je na VTA listi i imaće sasvim prikladnu protivnicu za prolaz dalje u vidu Ališe Parks.

Foto: Profimedia

Verovatno se od svih najviše očekuje od 24-godišnjeg Aleksandra Kovačevića, predstavnika Sjedinjenih Američkih Država. Njemu je otac iz Srbije, a majka iz BiH, ali je rođen i odrastao je u Njujorku.

Kovačević zauzima već visoko 163. mesto na ATP turu, a ako misli do druge runde kvalifikacija, moraće da savlada Karlosa Tabernera.

Foto: Profimedia/Jung Yeon-je / AFP / Profimedia

Simpatična Selena Janićijević rođena je i odrasla u Francuskoj gde sa 19 godina pokušava da se probije do svetskog vrha. Upitanju je veliki talenat, a to su prepoznali i ljudi iz njene druge (ili prve domovine). Njeni su poreklom iz okoline Beograda, a za Telegraf je još prošle godine na Rolan Garosu otkrila da joj je cela familija iz Umčara.

Foto: Telegraf.rs

Trenutno je na 188. mestu, ima 20 godina i prva protivnica u Melburnu biće joj Robin Anderson.

Povorka Srba koji ne igraju pod srpskom zastavom nastavlja se već dobro poznatom Kristinom Mladenović koja takođe brani boje Francuske. Ona je iskusna, dugo je na turu, a probaće da se kvalifikuje uz prvi korak protiv Madison Inglis.

Tu je i Aleksandar Vukić, 26-godišnji momak koji će predstavljati zemlju domaćina, a njegov protivnik je Gabrijel Dialo.

U kvalifikacijama su još momci poreklom iz BiH i Hrvatske, Omar Jasika i Filip Mišolić.

Foto: Profimedia

Što se tiče glavnog dela žreba, svoje protivnike tek čekaju dve Balkanke i već etablirane teniserke - Belinda Benčić i Viktorija Golubić.

Uz Belindu, najveće šanse da od gorepomenute "legije stranaca" napravi najveći rezultat na ovom turniru svakako ima Ajla Tomljanović.

Uz Novaka Đokovića, Marina Čilića, preko Kecmanovića, Ćorića, Krajinovića, Đerea, te Lajovića, Mektića, Džumhura, Pavića, sigurno bi u nekom drugom univerzumu ovo podneblje bilo daleko ispred svih u "belom" sportu.

(Telegraf.rs)