Ko je španska senzacija, "polu Nadal-polu Federer", prvi igrač 2003. godište na Grend Slemu?

Momak obećava, može li opravdati ogromna očekivanja svih mogućih stručnjaka koji u njemu vide budućeg broja jedan u svetskom poretku

Foto: Profimedia/David Gray/AFP

"Sledeća velika stvar u tenisu", kažu brojni autoriteti igre preko mreže o nadolazećoj tinejdž-zvezdi svetskog tenisa Karlosu Alkarazu (17) - prvom igraču 2003. godišta koji je izborio glavni žreb na nekom Grend Slem turniru.

I samo to je već pokazatelj da je ovaj momak, Španac, rođen u Mursiji, i te kako spreman i motivisan da postane nova svetska zvezda tenisa u narednoj dekadi, pa i duže. Kažu da može biti nešto najbliže Đokoviću, Nadalu i Federeru, da može doći blizu njihovh visina.

Širi teniski auditorijum je prvi put čuo za Alkaraza 2020. godine pošto je ovaj na svom debiju na ATP turniru, u Riju, savladao zemljaka Alberta Ramosa Vinjolasa sa 2:1 posle tri i po sata borbe. Taj turnir je inače igrao na pozivnicu, imao je tek 16 godina, a pokazao je kvalitet i tenisku veštinu kao da već godinama ide sa turnira na turnir u okviru ATP-a.

Ispostavilo se da je to bio samo početak njegovog galopirajućeg karijernog uzleta, ubrzo je počeo da ređa uspeh za uspehom na ITF turnirima. Osvojio je šest titula iz ove kategorije, četiri na čelendžerima, samo u poslednjih pet meseci prethodne godine. Pobedio je na 39 od 46 mečeva u 2020.

Svima koji su pratili igre, pobede i razvoj ovog momka bilo je jasno da je spreman za viši nivo tenisa. Sada je tu, među najboljim teniserima sveta na prvom Grend slemu sezone, pošto je uspeo da prebrodi tri teška kvalifikaciona kruga uz samo jedan izgubljen set - i još jednom pokaže da je momak za velika dela.

Trenutno je 146. igrač na ATP listi, a u predigri Australijan opena savladao je 14. na listi - Davida Gofana.

Sjajni Španac nadigrao je u dva seta iskusnog Belgijanca na turniru u Melburnu, 6:3 i 6:3, i u tom duelu potvrdio neverovatan talenat i snagu da se već sada "bije" sa daleko bolje plasiranim rivalima.

- Ubio me je, tako da mogu reći da je dobar - rekao je Gofan posle poraza od mlađanog Španca.

- Nije imao šta da izgubi danas, plasirao se na Grend Slem, a nema još 18 godina. Udara lopticu neverovatno, ne znam da li ovako igra stalno, saki dan, svaki meč, ali ovo što je pokazao večeras bilo je neverovatno. Nije mi dao da igram - impresioniran je bio Belgijanac igrom španskog tinejdžera.

U Alkarazu mnogi stručnjaci, pre svega mnogi Španci, vide novog Nadala, jer poseduje istu onakvu energičnost i eksplozivnost kao njegov proslavljeni zemljak, mada većina u Alkarazu vidie neku vrstu spoja Nadala i Federera, jer je očita i njegova prefinjenost prilikom udaraca i stil koji neodoljivo podseća na ubitačnost legendarnog Švajcarca.

Vreme radi za ovog momka, a ne bi trebalo da prođe mnogo da vidimo da li će Alkaraz zaista biti ono što mu svi predviđaju - novi vladar svetskog tenisa.

(Telegraf.rs)