Spektakl na Adi: Rekordan broj učesnica na tradicionalnoj Ženskoj trci, pobedila Saima Murić

S. J.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Ivan Miladinović

Atletičarka iz Srbije Saima Murić pobednica je tradicionalne "DM ženske trke", koja je danas po 17. put u organizaciji Beogradskog maratona održana na Adi Ciganliji.

Saima Murić je pobedila u trci oko Savskog jezera u dužini od 7,7 kilometara. Ona je ostvarila vreme od 26 minuta i četiri sekunde.

Drugo mesto je osvojila Mejra Mehmedović, dok je trećeplasirana bila Milica Tomašević.

Takođe, sve učesnice, koje su uspešno završile trku i prošle kroz cilj dobile su medalje, kao i onlajn diplome.

U saopštenju organizatora se navodi da je sa 2.500 učesnica, ovogodišnja "DM Ženska trka" oborila rekord u broju žena koje su prošle kroz cilj.

- Kao i prethodnih godina, trka namenjena ženama svih generacija promovisala je značaj fizičke aktivnosti, posebno trčanja i hodanja, kao vid prevencije u očuvanju zdravlja. Osim toga, trka je ove godine imala i humanitarni karakter, uz druženje i jačanje solidarnosti kroz podršku i motivaciju - navode organizatori trke.

- Sa ponosom mogu da kažem da smo imali još jedan izvanredan trkački događaj. Ono što nas posebno raduje je činjenica da ulične trke u organizaciji Beogradskog maratona kontinuirano beleže rapidan rast po broju učesnika, a posebno žena i smatram da je to najbolja potvrda našeg kvalitetnog rada - rekao je direktor Beogradskog maratona Darko Habuš.

- Pre pola veka, žene generalno nisu trčale i smatralo se da je trčanje maratona loše za njih, kao i da je štetno za trudnice. Sada smo došli do situacije da je na trkama od 10 kilometara broj žena koje učestvuju dostigao već 50 odsto, a neretko i više u odnosu na muškarce. Primera radi, na Beogradskom maratonu 2007. godine bilo je svega 20 maratonki iz Srbije, dok se taj broj ove godine popeo na 200, tako da može da se kaže da, kada je u pitanju Srbija - žene sve više i više trče. Ovolika masovnost na ovogodišnjoj dm Ženskoj trci veoma je značajna i zbog humanitarnog aspekta celog događaja i uveren sam da su sve žene na Adi Ciganliji bile u prilici da uživaju - dodao je Habuš.

Foto: Ivan Miladinović

U saradnji sa Fondacijom "Heroji Beogradskog maratona", za svaku kupljenu kotizaciju naslovni sponzor događaja, "DM drogerie markt", donirao je paket uložaka članicama Specijalne olimpijade iz 16 klubova širom Srbije, kao i članicama Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda. Žene su tako trčale za pomoć ženama i aktivno se uključile u borbu protiv menstrualnog siromaštva.

U okviru akcije pod nazivom "Brini o sebi, brineš o svima", povodom meseca borbe protiv raka dojke, Fondacija "Heroji Beogradskog maratona" u saradnji sa MediGroup sistemom, obezbediće svim učesnicama koje su se prijavile za trku do zatvaranja online prijava poklon vaučer sa 15 odsto popusta na ultrazvučni pregled dojki, koji važi od 1. januara do 31. marta 2025. godine i poslužiće kao podsetnik da pregled dojki obave i naredne godine. Instrukcije za zakazivanje pregleda nalaze se na vaučeru.

Sve učesnice su u startnom paketu dobile majicu i poklone sponzora, a uz dobro druženje i osveženje, kao i prethodnih godina, bio je obezbeđen zanimljiv zabavni program, kao i dodatni sadržaj za najmlađe.

Podršku organizaciji ovog događaja i ovog puta pružili su Grad Beograd i JP Ada Ciganlija.

(Telegraf.rs/Tanjug)