Umrla Olga Rožđalovska Acić

S. T.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Legenda srpske atletike preminula je u 93. godini na svoj rođendan

Foto: MN Press / M. Metlaš

Jedna od legendi srpske atletike i počasni predsednik Atletskog kluba Crvena zvezda, gospođa Olga Roždalovska Acić danas je nažalost preminula u 93. godini u danu kada je trebalo da proslavi svoj rođendan.

Ona je preminula okružena svojim najmilijima radeći ono što je najviše u svom životu i volela, a to je da priča i da se bavi atletikom.

Bila je jedna od najboljih atletskih sudija u staroj Jugoslaviji, a potom jedan od najboljih svetskih atletskih statističara.

Govorila je nekoliko stranih jezika, posedovala ogromnu bazu rezultata i statistike, a atletiku je uvek držala u malom prstu.

Rođena je 17. avgusta 1931. godine u Požarevcu, diplomirala je "Filozofskom fakultetu" u Beogradu na smeru orijentalistika, a u atletiku je ušla 1952. godine.

Ona je i dan-danas rekorder jugoslovenske i srpske atletike po broju suđena na međunarodnoj sceni sa oko 3.000 takmičenja, a nosilac je najvišeg sudijskog zvanja - međunarodnog atletskog sudije.

U Atletski klub Crvena zvezda ušla je 1952. godine i više od 70 godina obavljala je funkcije počevši od člana Upravnog odbora, pa do predsednika kluba i počasnog predsednika.

Jedan je od osnivača Kupa evropskih šampiona za klubove, čiji je član borda bila sve do 2005. godine. Jedno vreme je bila predsednik Takmičarske komisije ASJ i SAS.

Objavila je veliki broj stručnih članaka iz oblasti istorije atletike i statistike, a bila je saradnik Enciklopedije fizičke kulture. Bila je član organizacionog odbora mnogih atletskih svetskih takmičenja.

Olga je iza sebe ostavila ćerku Milenu, koja je krenula majčinim stopama i svoj radni vek provela kao istaknuti atletski sudija, kao i unuka Uroša, koji je nastavio porodičnu tradiciju.

Sahrana će se održati u utorak u 14.30 na Novom groblju u Beogradu.

(Telegraf.rs)