Selektor Zuković zadovoljan učinkom atletičara: "Ovo je pravi put da srpska atletika ide napred"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zadovoljan je bio selektor Zuković sa dve osvojene medalje

Srpski atletičari su se vratili iz Istanbula sa Evropskog dvoranskog prvenstva na kojem su osvojili dve medalje, a posebno zadovoljan učinkom naših predstavnika bio je selektor atletske reprezentacije Edin Zuković.

- Da vam kažem, izuzetno sam ponosan. Mi smo u Istanbul krenuli prilično ambiciozno, sa sportistima koji su imali realne šanse za plasman u finale i koji mogu da se upuste u borbe za medalje. Međutim, ajde da kažemo, vraćamo se sa dve medalje, a očekivali smo i nešto više. Naravno da sam zadovoljan, prezadovoljan. Atmosfera u reprezentaciji nikada nije bila bolja. Svi su stvarno to primetili i bodrili smo jedni druge, sportisti su bili zajedno i mislim da je ovo pravi put da srpska atletika ide napred - počeo je Zuković.

Foto: YASIN AKGUL / AFP / Profimedia

Elzan Bibić je na fenomenalan način započeo takmičenje u seniorskoj konkurenciji na velikim takmičenjima, osvojivši bronzu na 3.000 metara.

- Konačno smo dobili i medalju utrkačkim disciplinama. Elzan Bibić je konačno i materijalizovao ono što je pokazivao u mlađim kategorijama. Bio je šampion Evrope u kategoriji do 18 godina, bio je najbolji junior na Svetskom prvenstvu, tako da je pokazao da je taj put od najboljeg juniora do jednog od najboljih seniora ispravan. Pokazao je da srednje pruge dolaze do svog mesta gde mogu.

Foto: AP/Tanjug

Ivana Vuleta je takođe osvojila bronzu, u disciplini skok udalj.

- Naravno, Ivana Vuleta uvek standardno dobra. Napadala je zklato, dobili smo bronzu. Nismo nezadovoljni posle svega što se izdešavalo, i povrede i svega. Izuzetno borbena kao i uvek, došla je doi bronze. Nismo očekivali da će Džasmin Sojers skočiti ono što je skočila, ali to je sport. Nekada dobiješ, nekada izgubiš. Generalno, njih dvoje su ostvarili ono što se računa.

Foto: Tanjug/AP

Angelina Topić je takođe ostvarila odličan učinak, s obzirom na to da je zauzela četvrto mesto u skoku uvis.

- Ono što se ne računa je stvarno sjajan nastup Angeline Topić i u kvalifikacijama i u finalu, koja zbog jednog rušenja na 186 centimetara nije podelila medalju sa Ukrajinkom. Sigurno da je i ona sa svojih 17 godina pokazala da je sam vrh evropske i svetske atletike, i da je pred njom svetla budućnost, i da će se ona vrlo brzo pridružiti osvajačima medalja, što je i pokazala prošle godine u Minhenu.

Foto: Marko Jovanović

Armin Sinančević ipak nije uspeo da dođe do plasmana.

- Armin Sinančević posle prehlade nije uspeo da se vrati na pravi kolosek i da bude onaj prav Armin Sinančević, koji bi sigurno bio na daljinama  preko 21 metar, i time bi bio u užoj konkurenciji za Top 5.

- I ostali naši takmičaru su dali sve od sebe. Bili su na nivou svojih najboljih rezultata ove sezone i mislim da je toi ono što je pravi put. Sada se okrećemo ekipnom prvenstvu Evrope u drugoj ligi, gde ćemo probati da taj status zadržimo, a onda za dve godine da napadamo status prvoligaša. Naravno, tu je i Svetsko prvenstvo u Budimpešti. Vrlo brzo dođe taj jul, i mislim da ćemo tamo biti sa rekordnim brojem učesnika, i da ćemo probati da osvojim još više medalja.

Dotakao se selektor i žalbe u finalu skoka udalj.

- Vidim da se digla velika prašina oko žalbe koju smo mi uložili. To je više bio protest, jer smo da proverimo dva Ivanina skoka u drugoj i u petoj seriji. Uopšte nismo hteli da gledamo tuđe dvorište i ko je koliko skočio. Jednostavno smo smatrali da je skok u drugoj seriji bio duži nego što su pokazale sudije, i naravno taj peti, gde nam je delovalo da su noge bile prilično ispred te daljine koja je izmerena. Onda smo Goran Obradović i ja otišli do video sobe, gde su nam ljudi iz evropske atletike pokazali da je ono što su oni izmerili, ustvari tačno. Na skok Džasmin Sojers se nismo žalili, jer nismo želeli da gledam ona druge. Koliko sam čuo, ne znam da li je tačno, ali Nemačka federacija se žalila na taj skok, ali kao što ste videli na proglašenju nije bilo nikakvih spekulacija. Jednostavno, hteli smo samo da vidimo koliko vredi taj skok Ivane Vulete sa tim odraznim nogama i sa kojim delom je zakačila pesak, ali eto, izmerili su tačno onoliko koliko je i bilo. Nije bilo mesta nikakvim spekulacijama o tome da li je neko oštećen ili bilo šta slično - zaključio je Zuković.

(Telegraf.rs)