"Mo Farah nije moje ime, prodali su me kao roba": Šokantna ispovest olimpijskog šampiona

Izlazi dokumentarac koji će uzburkati strasti

Foto: Tanjug/AP

Legendarni britanski atletičar Mohamed Mo Farah šokirao je javnost tako što je otkrio decenijama čuvanu tajnu - da to nije njegovo pravo ime i da je u Englesku stigao kao rob!

Četvorostruki olimpijski šampion je hrabro istupio i priznao da je izmišljao ključne detalje oko svog preseljenja u Britaniju, ali je odlučiod a progovorio u svom dokumentarcu koji bi trebalod a izađe u javnost u sredu.

- Ima nešto što ne znate o meni, to je tajna koju sam krio od detinjstva. Toliko dugo je čuvam, bilo je teško i nisam želeo da se suočim sa tim. Ali sam to uradio zbog dece. Želim da se osećam normalno - rekao je Farah.

Čuveni atletičar je u Britaniju stigao kada je imao devet godina, njegovo pravo ime je Huesin Abdi Kahin i dovezla ga je žena koju nikada nije video. Ujedno, oca je izgubio sa četiri godine nakon što je ovog pogodio zalutali metak u Somaliji.

Mo sada strahuje da bi mogao da ostane bez državljanstva, jer je u prijavi naveo lažne podatke. Tvrdio je da mu je otac otišao u Somaliju i upoznao njegovu majku pre sukoba koji je tamo izbio, a da se zatim vratio.

Majka ga je na kraju poslala u Džibuti kako bi pobegao od tih sukoba, ali se navodi da postoji mogućnost da je neko od njegovih rođaka učestvovao u ilegalnoj trgovini ljudima.

Farah je potom rekao da ga je u Britaniju dovela žena koja je rekla da ga vodi kod rodbine, te da kaže da je njegovo ime Mohamed Farah. Takođe, naveo je da je imao lažna dokumenta.

Zatim ga je odvela do njenog stana u zapadnom delu Londona i uzela mu papir koji je imao sve detalje vezane za njegovu porodicu u Somaliji.

- Preda mnom je pocepala taj papir i bacila ga u kantu. U tom trenutku sam znao da sam u problemu - poručio je Farah koji je naveo da je morao da radi kućne poslove ukoliko je želeod a bude nahranjen.

Pomenuta žena mu je rekla da ništa ne sme da govori ukoliko želi da ponovo da vidi svoju porodicu. Na kraju, Farah je prizanod a mu je atletika spasila život.

(Telegraf.rs)