Branković otvorio Balkanijadu za mlađe juniore i juniorke: Sve je spremno za spektakl u Kraljevu

Takmičenje će trajati jedan dan i završava se oko 19 časova

Slobodan Branković, direktor Srpskog atletskog saveza, i Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, otvorili su u subotu Prvenstvo Balkana za mlađe juniore i juniorke koje se održava na prelepom novom stadionu kraj reke Ibar!

Branković je inače i potpredsednik Balkanske atletske federacije, te je upravo u tom svojstvu i otvorio ovu Balkanijadu.

- Poštovani gradonačelniče, poštovani građani Kraljeva, dragi prijatelji iz balkanskih zemalja... Dugujem vam pre svega jedno veliko izvinjenje zbog problema koje ste imali sa smeštajem kada ste došli u Kraljevo. Ali mora da znate jednu stvar: da u poslednje dve godine nijedno međunarodno takmičenje za ovaj uzrast nije održano zbog problema sa kovidom. Zbog problema sa kovidom u Srbiji, imali smo dve opcije: da otkažemo takmičenje ili da ga održimo u ovakvim uslovima. Pored svih okolnosti, verujem da će mladi takmičari uspeti da ovde obore svoje najbolje rezultate i da iz Kraljeva i Srbije ponesu lepe utiske i ovom prilikom otvaram Balkanski šampionat za mlađe juniore - rekao je Branković

Prethodno je reč imao gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

- Poštovani direktore SAS-a, predstavnici atletskih saveza balkanskih zemalja, treneri, takmičari, ljubitelji atletike... Po treći put u prethodna dva meseca nalazimo se na Atletskom stadionu u Kraljevu kao domaćini takmičenja. Posle državnog prvenstva za seniore i seniorke, kao i za mlađe juniore, naš grad je sada po prvi put domaćin jednog velikog međunarodnog takmičenja. Želim svim mladim momcima i devojkama koji se danas takmiče da postignu odlične rezultate i obore lične rekorde i naprave nove - rekao je gradonačelnik Kraljeva.

Takmičenje će trajati jedan dan, a prva disciplina bila je troskok za mlađe juniorke od 10 časova, dok se dešavanja na atletskom stadionu završavaju muškom štafetom oko 19 časova.

Prvenstvo Balkana predstavlja jedno od najmasovnijih atletskih takmičenja, koje će služiti kao svojevrsna priprema za organizaciju Svetskog atletskog prvenstva u dvorani, koje će biti održano u martu 2022. godine. Najbrojnija reprezentacija dolazi nam iz Turske, koju čini 60 atletičara i atletičarki.

Zemlje učesnice, pored Srbije i pomenute Turske, su još: Jermenija, Austrija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Izrael, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Slovenija i Ukrajina.

Video: Jovan Stranić osvojio bronzanu medalju u bacanju kladiva: Atletsko Balkansko prvenstvo juniori

(Telegraf.rs)