Kreće atletska Srbija, spreman program spasa: Pripreme u junu, državno prvenstvo u avgustu

Direkror Srpskog atletskog saveza Slobodan Branković otkrio je plan rada srpskih atletičara

Foto: Nikola Tomić

Sport se polako vraća u Srbiju, atletičari od 28. aprila mogu da se vrate treninzima na stadionima, a direktor Srpskog atletskog saveza (SAS) Slobodan Branković objasnio je kako će izgledati letnja sezona, kada će početi, koje su sve novine ove sezone i još mnogo, mnogo toga.

SAS je spremio ozbiljan program za pripremu naših atletičara.

-  Imamo zahvaljujući državi nekoliko atletskih stadiona, opremu, elektroniku, vrhunske hotele za smeštaj.

-Potrebna nam je domaća pamet, koju takođe imamo i to srećom na veoma visokom nivou, što se pokazuje kroz vrhunske rezultate naših atletičara.

Foto: Marko Jovanović

- Dakle imamo sve što nam je potrebno. Možemo da uzmemo sudbinu u svoje ruke, onaj deo za koji smo samo mi odgovorni. Sportski direktor Slobodan Popović i selektor Edin Zuković, već su počeli konsultacije s devet naših najboljih trenera oko, da ga tako nazovem - Programa spasa - kaže Branković za Sportski žurnal.

Ovaj program će uskoro biti dostupan na sajtu saveza

- Odluke ćemo ubrzo staviti na sajt SAS-a, zajedno s novim kalendarom takmičenja, verovatno već u četvrtak, poslednjeg radnog dana ove nedelje. U akciju su uključeni i Milena Zarić, komesar SAS-a za takmičenja, kao i menadžer Predrag Momirović.

Foto: Nikola Tomić

Međutim, direktor SAS je otkrio i male detalje ovog programa.

- Ovo deprimira mnoge. Želja svih je da ovo iskoristimo da podignemo nivo cele atletike. Kada se asovi fokusiraju na neki događaj obično se spremaju u inostranstvu. Čak i kada su kod kuće nije im do bilo kakvog druženja tada.

- U 2020. velikih takmičenja nema, pa ni nervoze. Prva velika dolaze u februaru 2021. Ne može se van granica. Zato planiramo od 1. juna do 1. oktobra okupljanja po Srbiji gde imamo uslove. Biće to vikenda sastanci, ali i kraće pripreme, a asovi će raditi na individualnim programima, nadoknađivati one delove u treningu, koje nisu mogli prethodnih sezona, zbog pritiska blizine takmičenja, jurenja normi i slično. Rezultat ovoga puta nije primaran.

Okupljanja će važiti za sve reprezentativce

- Za one na koje računamo u reprezentaciji u svim kategorijama. Da iskoristimo sezonu da vratimo takmičare svih uzrasta psihički i fizički, da ih pripremimo za nastavak atletske karijere. Druženje s uzorima, njihovi saveti, posmatranje najboljih izbliza kako skaču, bacaju, trče... sve će to koristiti ostalima izuzetno mnogo. Tako će najveći talenti ostati u atletici. Oni će, pak, svojom energijom podići motivaciono elitne.

(Telegraf.rs)