IAAF uvela zabranu za "katapult" patike u kojima je Kipčoge postavio svetski rekord u maratonu

Svetska "kuća" atletike, kao što je i bilo najava, donela zakone po kojima takmičari više neće moći da koriste obuću koja im značajno popravlja rezultate

Foto: Tanjug/AP

Od kada je Eliud Kipčoge (35) oborio svetski rekord u maratonu, koji istina nije priznat kao zvaničan jer nije održan u otvorenoj konkurenciji, Svetska atletska federacija (IAAF) dovela je u pitanje rezultat zbog sporne obuće Kenijca.

Reč je o patikama sa visokom platformom poznatog svetskog brenda koje imaju takozvani "katapult" efekat prilikom trčanja, te doprinose da se postiže bolje vreme nego u "konvencionalnoj" obući.

Od sada, takve patike više neće smeti da se nose u zvaničnim takmičenjima, odluka je IAAF.

Svetska atletska federacija obrazložila je ovu odluku rečima da je ona doneta kako bi se "poslala jasna poruka takmičarima i proizvođačima sportske opreme širom sveta, te da bi se zaštitio integritet sporta".

Kipčoge je inače prvi sportista koji je trčao 42 kilometara ispod dva sata na pomenutom maratonu u Beču. Kenijac je prešao 42,2 kilometra za jedan sat, 59 minuta i 40 sekundi. Ipak, najbolji rezultat karijere mu nije upisan kao zvanični svetski rekord, jer takmičenje nije održano u otvorenoj konkurenciji, a pomagao mu je i tim koji mu je diktirao tempo trčanja.

Foto: Tanjug/AP

- Ovo pokazuje da nema ograničenja. Sada sam to uradio, očekujem da će više ljudi to učiniti posle mene - rekao je Kipčoge posle trke.

Kenijac je trku istrčao sa pomenutim modifikovanim patikama koje su sada stavljene na listi "zabranjenih" u zvaničnim okvirima.

Glavna restrikcija na obuću odnosi se na đon patike, koji, prema novim pravilima, ne sme biti deblji od četiri centimetara, takođe i đon ne sme biti od krutih materijala.

Upravo je u takvim patikama Kipčoge napravio istorijski rezultat.

Prema novom pravilu IAAF, koje će stupiti na snagu 30. aprila, svaki takmičar moraće da ima potvrdu da je obuću u kojoj se takmiči kupio četiri meseca pre takmičenja.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs)