SRBI PROTIV JAMAJKE: Kako smo pobedili najpopularniji bob tim na svetu! (FOTO) (VIDEO)

Kako je naš dvojac uspeo da za 41 stotinku pobedi jamajčanske šaljivdžije o kojima je svojevremeno snimljen i film u Holivudu i šta je o svemu tome rekao Jusein Bolt?

Srpski bob tim u sastavu Vuk Rađenović - Aleksandar Bundalo nezadovoljan je zbog pretposlednjeg mesta na Zimskim Olimpijskim igrama u Sočiju. Naši momci ne kriju da je za njih 29. pozicija posle dve trke razočaravajući rezultat, a da je uzrok tome jako loš start.

Dan kasnije iz Sočija stiže loša vest da se naš tim povlači drugog dana takmičenja zbog povrede mišića natkolenice desne noge Bundala.

- U sinoćnjim trkama zbog povrede takmičara nismo uspeli da pokažemo šta znamo i za šta smo se pripremali. Aleksandar je dao sve od sebe da prevaziđe bol i pokuša da nastupi večeras kako ne bismo ostali bez plasmana, ali jednostavno zbog ozbiljnosti povrede to nije bilo moguće - kaže trener bob tima Srbije Boris Stojnić.

U ponedeljak su na programu još dve trke koje će proći bez Srbije, koja je prvog dana ostvarila bolje vreme (1:56.87 minuta) jedino od legendarne postave bob tima sa Jamajke, koji se proslavio 1988. godine na Igrama u Kaljariju, po čemu je snimljen film "Cool Runnings".

I dok su se u vrhu borili za što bolji plasman pred poslednje trke za najsjajnija odličja, na začelju nije bilo ništa manje zanimljivo, pogotovo za reprezentacije koje dolaze iz država u kojima se ovaj sport prati na nivou zaljubljenika.

Srpski tim je za vodećom Rusijom kasnio četiri sekunde, a jamajkanski 41 stotinku više.

Srbija nema tradiciju u ovom zimskom sportu, kao ni država sa egzotičnog ostrva čiji tim ceo svet sa oduševljenjem gleda. I dok su u srpskom taboru nezadovoljni plasmanom, u jamajkanskom nema razloga za tako nešto zbog neočekivanog momenta koji je uticao na tok vožnje.

- To se nekad samo desi. Spustio sam vizir i samo je pukao. Bio sam pun adrenalina i samo sam rekao: "Pa sad sigurno neću stati, pokazaću svetu da imam srce i završću trku" - rekao je 46-godišnji Volter Vats, koji Jamajku u dvosedu predstavlja zajedno s kočničarem Marvinom Diksonom.

Vats je dodao da svet ne treba da shvati njihovu sad već legendarnu ekipu kao šaljivdžije.

- "Cool Runnings" je veoma lep film i otvorio nam je mnoga vrata, ali neki misle posle filma da smo mi šaljivdžije. Mi to nismo, mi smo ozbiljni takmičari - kategoračan je Jamajkanac.

- Ovo nije izgovor, ali stvari u nedelju nisu išle baš onim tokom koji smo želeli. Ali, morali smo da dođemo ovde i da pokažemo najbolje što možemo, da pokažemo svetu da smo još živi - zakljućio je Vats.

Neposredno pred nastup ove reprezentacije u bobu koja nosi kacige u fazonu "lubenica", na Jutjubu je objavljena i pesma "The Bobsled Song" u njihovu čast, a melodija prati krivine tokom nastupa Jamajkanca.

Zbog finansijskih problema, Jamajkanci su odustali od nastupa u četverosedu, a za učešće u dvosedu su pokrenuli akciju prikupljanja novca.

- Dva člana posade su povređena, ne možemo da im pokrijemo troškove lečenja, pa ćemo nastupiti u dvosedu - rekao je tada Vats koji je preko interneta skupio 178 hiljada dolara za opremu i avionske karte.

Koliko je javnost želela da vidi ovaj tim u Sočiju govori i to da je Vats na kraju zamolio navijače da ne šalju više novac jer su brzo prikupili dovoljnu sumu.

U bob timu su u šali rekli da bi im dobro došao sunarodnik i najbrži atletličar na svetu Jusein Bolt, koji je pomno pratio nastup svojih zemljaka.

- Volim bob tim Jamajke na ledu - napisao je najbrži čovek na svetu na društvenim mrežama, uz video snimak kako gleda televizijski prenos iz Sočija i bodri svoje zemljake.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(B. M.)