SAD JAČA OD RUSIJE: Američkim hokejašima pripao hladni rat u Sočiju!

Svetski derbi u hokeju na Zimskim Olimpijskim igrama pripao je američkoj selekciji posle penal serije

Glavni favoriti za osvajanje zlatne medalje u hokeju na Olimpijskim igrama u Sočiju sastali su se već u okviru grupnog dela takmičenja. Osim što su favoriti, to su i veliki rivali zbog čega je ovaj meč nazvan "susret Istoka i Zapada".

Koliko je ovaj meč značajan, što u sportskom što u političkom smislu, govori i potez predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je sinoć obišao američke hokejaše i razgovarao s njima kako bi se održao sprotski duh.

Rusija - SAD 2:3 (2:2 u regularnom delu, 3:4 posle penala)!

Iako je prvi gol viđen tek u drugoj trećini, od početka meča je bilo dosta uzbuđenja. Na golu Amerikanaca je briljirao Kvik, a u ruskom timu kapiten Pavel Datsjuk, koji je i postigao prvi vodeći, a potom izjednačujući gol u trećem periodu, sedam minuta do kraja meča.

Fauler i Pavelski su istkoristili igrača više i postigli golove za Ameriku.

Drama je dostigla vrhunac kada je ruskoj poništen gol zbog pomeranja gola, a onda kada je usledilo isključenje Medvedeva. Ipak, Rusi su odigrali odličnu odbranu u završnici. Odlučujućeg gola nije bilo ni u produžetku.

Na kraju je Oši postigao odlučujući gol za 4:3.

Obema reprezentacijama je tako malo falilo da osvoje olimpijsko zlato, Rusima 1992, a Amerikancima 2010. godine. U prvom kolu je Rusija pobedila Sloveniju sa 5:2, a SAD Slovačku 7:1.

SAD je sada proplasirana ekipa koja direktno ide u četvrtfinale.

ISTORIJSKA POBEDA SLOVENIJE NA OLIMPIJSKIM IGRAMA

Posle pobede od Rusije, Slovenija je napravila najveći uspeh u istoriji jer je danas ostvarila prvu pobedu na zimskim Olimpijskim igrama, i to Slovačku - 3:1.

Debitantska reprezentacija na ZOI pobedila je Slovačku golovima u poslednjoj deonici, a jedan od strelaca bio je Ante Kopitar, koji je istakao da ne može da veruje da su pobedili četvrtoplasiranu ekipu sa prošlih Igara u Vankuveru.

- Ušli smo u istoriju time što smo se plasirali na Igre, a neverovatan je osećaj ostvariti još i prvu pobedu. Imali smo mnogo sreće da ispišemo istoriju ovog sporta u našoj zemlji i teško je poverovati da smo to učinili. Retko se dešava da tako mala zemlja kao što smo mi pobedi Slovačku. Mislim da smo ovom pobedom stavili sebe na hokejašku mapu sveta - rekao je posle meča Kopitar, a preneo Rojters.

Naredni meč reprezentacija Slovenije igra sutra protiv SAD od 16.30.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)