Partizanove povrede nemaju veze s Vujoševićevim jakim treninzima! (VIDEO)

- Bukvalno ni u jednom naučnom radu, niti udžbeniku se ne navodi da je preteran trening ili napor uzrok pucanja ukrštenih ligamenata kolena - kaže za Telegraf doktor Petar Vukićević

Sedmoricu igrača je Partizan imao u rotaciji u četvrtfinalnoj utakmici košarkaškog Kupa Radivoja Koraća, u kojoj je doživeo poraz od FMP-a. Delovalo je da više igrača crno-belih ima "u civilu" koji su strane posmatrali meč u "Pioniru".

Bogdan Bogdanović i Žofri Lovernj su dobili "slobodno", s obzirom na to da su njih dvojica jedini preostali asovi koje Partizan može da koristi u svojoj igri u narednom, ključnom periodu sezone.

Kraj njih su sedeli povređeni Milosavljević, Kinzi i Tepić, dok su roviti Milutinov i Bezbradica samo popunili protokol na klupi i nisu ulazili u igru.

Da li je Duško Vujošević svesno "žrtvovao" nacionalni kup, za koji i sam kaže da je takmičenje koje zavređuje respekt, tema je o kojoj će se neko vreme polemisati. Posle meča trener crno-belih istakao je da je na teren poslao samo "sto posto zdrave igrače".

- Ovog sekunda smo se praktično zaštitili od novih eventualnih povreda. Da smo igrali u kompletnom sastavu, verovatno bismo večeras prošli - rekao je Vujošević i potom prešao na sad već famoznu povredu prednjih ukrštenih ligamenata kolena koju su zadobili Bertans, Vesterman i Milosavljević.

- Povrede dolaze zbog kontakta. Konkretno, ukršteni ligamenti su toliko jaki kao i tkiva da mogu da se povrede samo nekim sudarom ili eksplozivnom snagom mišića. Čovek koji je utreniran ne može da se povredi. To su mišići koji su spremni i koji stradaju pod određenim uglom u određenom momentu. Vršena su istraživanja po Americi, to su ogromne pare, ne od strane novinara, već od stručnih ljudi, to je najčešća povreda tamo.

Telegraf je već prenosio stručno mišljenje nekadašnjeg koncidionog trenera Partizana Vladimira Koprivice, koji tvrdi da je moderna košarka takva da traži preveliki broj treninga i utakmica, što se svakako odražva na zdravlje igrača.

Pojavljuju se i suprotna mišljenja koja, kako Vujošević tvrdi, nisu potkovana medicinskom strukom. Na to posebno skreće pažnju doktor hirurgije Petar Vukićević, nekadašnji lekar mlade fudbalske reprezentacije. Iako hirurg, često se susretao s ovakvim tipom povreda.

- Mehanizam povrede je glavni predisponirajući faktor za nastanak povrede i to nije nikakva novost, o tome se zna unazad 50 godina. Međutim, posle serije povreda lično me zanimalo koji su još sve predisponirajući faktori za nastanak povreda ligamenata kolena, u kom procentu se javljaju i koja su naučna objašnjenja dali istraživači na ovu temu. Pregledao sam sve vodeće ortopedske udžbenike, kao mnoge naučne radove i istraživanja na ovu temu - govori Vukićević za Telegraf, pa nastavlja:

- U američkoj nacionalnoj bazi svih naučnih radova (US National Library of Medicine National Institutes of Health) ima više od milion radova iz oblasti medicine. Više od 13.500 radova je na temu pucanja prednjih ukrštenih ligamenata, a oko 138 radova napisano je na temu faktora rizika koji mogu da dovedu do povrede istih. Primera radi, najveći svetski stručnjak za operacije ukrštenih ligamenata kolena doktor Fredi Fu iz Pitsburga ima objavljena 323 naučna rada iz ove oblasti - ističe naš sagovornik.

Doktor Vukićević potvrđuje da se preterani intenzitet treninga u stručnoj literaturi ne navodi kao faktor koji će rezultirati povredom ligamenata, koji igrača odvajaju od terena na više meseci.

- Bukvalno ni u jednom naučnom radu, niti udžbeniku se ne navodi da je preteran trening ili napor uzrok pucanja ukrštenih ligamenata kolena. Naprotiv, u velikom broju radova se navodi da čest uzrok povređivanja može da bude nedovoljna utreniranost nekog sportiste.

- Takođe, navodi se da su 10-15 puta češće povrede kod rekreativnih sportista nego li kod profesionalnih sportista, što je istraživače navelo na zaključak da dobra utreniranost sportiste štiti od ovakvog tipa povrede - ističe Vukićević.

Prema njegovim rečima, u naučnim radovima se navodi veliki broj faktora koji predisponiraju povredu ukrštenih ligamenata.

- Glavni faktor rizika je sam mehanizam povrede. Takođe, jedan od glavnih faktora su anatomske varijacije u zglobu kolena, koje su individualne od čoveka do čoveka. Sprovođene su ozbiljne studije putem magnetne rezonance na velikom broju bolesnika, gde je uočeno da se povrede češće dešavaju kod ljudi koji imaju određene anatomske varijacije u zglobu kolena.

- S druge strane, veliki broj studija je pokazao da su žene 4-6 puta sklonije ovim povredama. Kao razlog ovoj tvrdnji navodi se da hormonski status žene utiče na snagu vezivnog tkiva zglobova. Takođe, navode se i genetski uzroci, kao i poremećaji u metabolizmu enzima metaloproteinaza grupe III, koji utiču na strukturu kolagenih i vezivnih vlakana. Jednostavno, ima sportista koji su više predisponirani za ovakvu vrstu povrede od drugih. Ima još dosta ispitivanih faktora rizika, ali se nigde ne navodi da je fizički napor uzročnik tome - navodi ovaj stručnjak.

STRUČNA JAVNOST TREBA DA SE IZJASNI

U 80 do 85 odsto slučajeva je povreda ukrštenih ligamenata nekontaktna, dok je samo u 15-20 odsto slučajeva ova povreda uzrokovana kontaktom, odnosno udarcem u koleno, objašnjava Vukićević.

- U ovom slučaju, sva tri igrača Partizana su povređena, a da nisu dobili direktan udarac u koleno, što govori u prilog navedene statistike. Leo Vesterman je već imao tu povredu pre tri godine, ali druge noge. Kad je igrao u Francuskoj nije imao toliko napornih treninga, ali je ipak doživeo tu povredu - napominje naš sagovornik.

Doktor Vukićević smatra da se na ovu temu treba da se izjasne lekari ortopedi koji su visoko specijalizovani za ovakve povrede, koji imaju veliki broj operacija ukrštenih ligamenata iza sebe, i da se treba suzdržavati od paušalnih izjava u medijima.

- Medicina je egzaktna nauka. Ukoliko nešto tvrdite ili ste bar postavili hipotezu, onda treba to da dokažete naučnim putem i objasnite kako ste došli do takvog zaključka. S druge strane, treba da se pozovete na druge naučne radove i reference, a ne da kažete " ja mislim, ja tvrdim, iz iskustva vam kažem", jer su to diskutabilne kategorije. Na primer, ukoliko bi ste se pojavili na evropskom ili svetskom kongresu i izjavili nešto, onda biste to morali i da obrazložite. Ukoliko ne biste dali suvislo objašnjenje, kolege će vas uzeti za neozbiljnog.

- U prevodu, u svetu ozbiljnih stručnjaka bili biste anatemisani. Jednostavno, morate da objasnite kako dolazite do nekog zaključka, koje su vam metode istarživanja, kolika vam je serija bolesnika. Lično, nisam našao nigde da je preterani trening predisponirajući faktor, što ne znači da sam apsolutno u pravu.

Radi se o trofejnom srpskom sportu, ovo su ozbiljne teme, za ozbiljne stručne sastanke, a ne za medije - dodaje doktor Vukićević i za kraj razgovora poručuje:

- Iz svega navedenog do sada po medijima, naši mladi sportisti mogu da izvedu pogrešan zaključak, da naporan trening može da im škodi, da treba da se štede, da ne treba da "grizu" na utakmicama, da ne treba da ulaze u duele, da ne treba da idu na zakucavanja... Pa, zamislite na šta će ličiti srpska reprezentativna košarka, ukoliko bi mladi igrači imali takav pristup sportu?! Košarkaški savez Srbije bi mogao da pokrene raspravu, jer se radi o košarkašima koji će sutra igrati za Srbiju - zaključuje doktor Petar Vukićević.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(B. Mekić)