Bolidi F1 osam sekundi sporiji nego pre šest godina!

Ekipe godišnje zajedno potroše oko milijardu evra na razvoj, a rezultat je da su bolidi zbog raznih zabrana sve sporiji i sporiji

Nemački dnevnik "Bild" izrčunao je da su rezultati koje postižu vozači Formule 1 na ovonedeljnim testiranjima u Barseloni oko osam sekundi po krugu slabiji od onih pre šest godina na istom mestu! Nemci pišu da dvanaest ekipa koje se trenutno takmiče u šampionatu, zajedno godišnje potroši oko milijardu evra na razvoj bolida, a rezultat je da je F1 svakom godinom sve sporija.

"Novi automobili se obično konstruišu da bi bili brži. U Formuli 1 je situacija obrnuta. Jedan od glavnih razloga je u podatku da su do 2003. timovi smeli da koriste koliki su god broj motora hteli. Danas tokom cele sezone smeju da upotrebe samo deset motora. Zato je naglasak u istraživanjima na izdržljivosti motora, a ne više na njihovoj snazi. Osim toga, i gume su danas sporije nego ranije, a poslednjih godina zabranjen je čitav niz najboljih izuma jer su bili preskupi za male ekipe", piše Bild.

Sve to se nimalo ne svidja aktuelnom svetskom prvaku, Sebastijanu Fetelu.

- To je mnogo loše, nema sumnje. Kao vozač, uvek želiš da budeš što je moguće brži - rekao je Fetel "Bildu".