EKSKLUZIVNI INTERVJU: Berni Eklston, čovek koji vlada Formulom 1 više od 30 godina! (FOTO)

O novim tehnologijama u najbržem cirkusu na svetu, o tome kako je od F1 napravio jednu od najboljih svetskih organizacija, kad planira da se povuče, o Šumaheru, Alonsu, Fetelu, samo za Telegraf priča 82-godišnji car Formule

Berni Eklston s pune 82 godine ima više životne energije i entuzjazma nego trostruko, pa i četvorostruko mlađi ljudi u Formuli 1. Njegova odlučnost i smisao za posao uticali su da ovaj sport danas spada među najelitnije u svetu.

Godine nisu bitne. Bar tako misli Eklston, istinski šef Formule 1, najpoznatijeg i najelitnijeg automobilskog takmičenja današnjice. Čovek neverovatne životne enerigije, koji kroz padok i boksove prolazi tempom nimalo lakim za praćenje.

U ekskluzivnom intervjuu za Telegraf Eklston priča o svom čedu, čega se plaši u životu, procesu pred nemačkim sudovima, odnosno kako je od Formule 1 napravio tako unosan biznis.

Danas se dosta priča o bezbednosti u F1. Da li je ona na dovoljno visokom nivou ili treba uraditi još nešto?

- Ovo je sport, ali jedan od opasnijih. O tome treba da mislite pre nego što počnete da vozite. I uvek to treba da imate na umu, jer to je osnovni princip. Kad svi to shvate i prihvate, zapravo dolazimo do toga da je F1 veoma bezbedan sport.

Šta očekujete od naredne sezone i novih pravila?

- Nova pravila, nova era... Novi motori? Za sada nemam ideju kako će sve to izgledati. Ne mogu ni da kritikujem, ni da hvalim bilo šta što je potpuna nepoznanica za sve. Najbolje je da sačekamo s procenama, ali biće to veliki izazov za konstruktore. Važno je samo da bude bezbedno i pouzdano, a onda dolaze trke.

Nove tehnologije, a potreban je i novi marketinški pristup. I sve treba da bude na najviše nivou. S obzirom na ovaj već dostignuti veoma visok, da li je moguće još nešto unapediti?

- Uvek ima prostora za poboljšanja. Kako sve napreduje tako se i menja, a samim tim se i stalno otvaraju nove mogućnosti. To vidimo i iz razvoja TV prenosa, koji su danas dosta drugačiji od onih nekada. Zato treba pratiti i koristiti sve mogućnosti koje savremene tehnologije pružaju i prilagođavati se. Treba biti dručiji, jer samo je tako moguće optati. Uostalom, želim da F1 uvek ostane na vrhu svih sportova!

(Telegraf.rs / TopSpeed.rs / Zoran Živkov)