MOTO-SMRTI: Najstrašnije pogibije tokom trke (VIDEO)

Smrt italijanskog vozača Andre Antonelija koji je tragično nastradao u Moskvi samo je jedna u nizu koji je počeo još 1973. godine

Još jedan težak momenat za moto-sport! Italijan Andrea Antoneli poslednji je vozač koji je tragično izgubio život na pisti tokom trke koja je vožena u Moskvi. Incident se dogodio već u prvom krugu, a prema rečima doktora pomoći nije bilo jer je smrt usledila odmah na stazi.

Antoneli je šesti moto vozač koji je od 1973. godine tragično nastradao. Pre njega život su istovemeno izgubili Renco Pasolini i Jarno Sarinen, potom Japanci Daijiro Kato i Šoja Tomisava, Britanac Kreg Džons i voljeni Marko Simončeli.

Italijanski Gran Pri u Monci 1973. godine bio je poguban za Italijana Pasolinija i Finca Sarinena koji su nastradali jedan iza drugog. Prvi je pao Italijan da bi Sarinen naleteo odmah iza njega jer jednostavno nije bilo mogućnosti da ga izbegne.

Kato je život izgubio 2003. godine na stazi u Japanu kada je izgubio kontrolu nad mašinom i udario na stazu i prepreku. Iako je po pravilu odmah trebala da se zaustavi trka, crvena zastavica se nije pojavila i trka je nastavljena uprkos nesreći. Umesto toga, radnici na stazi su ga preneli na nosilima do Hitne pomoći.

Japanac je dve nedelje bio u komi da bi posle toga reminuo zbog teške povrede vrata i glave. Međutim kao glavni uzrok pominje se infarkt moždanog stabla.

Gran Pri u San Marinu bio je fatalan za još jednog Japanca koji je izgubio život na stazi. U pitanju je bio Šoja Tomisava koji je tokom trke doživeo nesreću, ali je davao znake života. Vrlo brzo je prevezen u bolnicu međutim, na kraju trke organizatori su objavili njegovu smrt.

Zbog nepravilnosti koje su se dogodile tokom i posle pada Japanca pokrenuta je istraga od strane čelnika moto-sporta.

Britanski vozač Krejg Džons poginuo je 2008. godine zbog teške povre glave koju je doživeo. Vrlo brzo je prebačen u bolnicu gde su ga doktori, u pokušaju da stabilizuju stanje, stavili u stanje kome, ali nažalost, nisu uspeli da ga spase.

Poslednji veliki šok za moto-sport, pre smrti Antonelija, bio je pre dve godine kada je život izgubio Marko Simončeli. Italijan je tokom trke u Maleziji izgubio kontrolu nad mašinom nakon čega su na njega naleteli klupski kolega Valentino Rosi i Kolin Edvards. Simončeli je prevezen u bolnicu sa veoma teškim povedama da bi sat vremena posle incidenta proglašen mrtvim.

(M. M.)