Srećan rođendan, Džordane!

Slavni američki košarkaš, naširoko smatran najboljim svih vremena, slavi svoj 49. rođendan

Za punih 15 sezona u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu, Majkl Džordan je osvojio 6 šampionskih prstena sa Čikago Bulsima, osvajavši pritom i sve moguće individualne nagrade. Popularni "Er" je olimpijski šampion iz Los Anđelesa i Barselone kao član originalnog "Drim tima".

Kao treći pik, u svojoj prvoj sezoni u Bulsima 1988. godine, Džordan je bio najbolji strelac (28,2), skakač (6,5), asistent (5,9) i imao najviše ukradenih lopti (2,4) po utakmici. U narednom periodu, postizao je prosečno 30.12 poena po utakmici u regularnom delu sezone. Karijeru je zvanično završio u Vašington Vizardsima 1996. godine.

Zakucavanje sa linije slobodnih bacanja koje se i dan-danas prepričava, donelo mu je pobedu na takmičenju u zakucavanju na Ol star vikendu 1988. godine. Od tada ga svi oslovaljavaju sa "Er Džordan" i "Njegovo vazdušno veličanstvo".

Od sezone '89/'90, do tada pomoćni trener Fil Džekson postao je glavni na klupi Bulsa. On je sa Džordanom funkcionisao fantastično, pogotovo kad je predstavio svoj napad "trougao", koji je najbolje ležao upravo 23-ojci da rešeta koševe protivnika, ali i da asistira Skoriju Pipenu i Horesu Grantu. Kako su ih Pistonsi eleminisali u sedmoj utakmici plejofa Istoka, od naredne sezone "Er" se koncetrisao na razigravanje saigrača toliko da su Bulsi bili pravi pojam tima, što im je na kraju donelo prvu titulu. Džordan je proglašen za MVP-a lige i plejofa, a u naredne dve godine Bulsi su odbranili titulu. Sa kratkom pauzom od košarke i učešćem u bejzbol timu Vajt Soks iz Čikaga 1994, kulminacija fantastičnog perioda u karijeri bile su Olimpijske igre u Barseloni, gde je Džordan sa "Drim timom" osvojio zlato.

Uticaj koji je Džordan ostvario na svetski košarku verovatno je najveći, pošto je bio uzor svima na terenu i van njega. Kompanija "Najk" je osnovala posebni brend naslovljen njegovim imenom, ali popularne patike "džordanke" i danas su jako popularne. Još se traži neko ko bi dostizao njegove uspehe, a tome su verovatno najbliži Kobi Brajant i Lebron Džejms.

Ovo su samo neka od silnih priznanja koje je zaradio Majkl Džordan tokom svoje čudesne karijere:

- 10 puta najbolji strelac NBA lige

- 5 puta najkorisniji igrač 

- 9 puta izabran u prvu odbrambenu petorku

- 3 puta najbolji po broju ukradenih lopti

- 1999. godine proglašen za "najvećeg severnoameričkog sportistu u 20. veku" po izboru sportskog kanala ESPN

- drugi na listi najboljih sportista veka po izboru Asošijeted presa

(Telegraf.rs)