Pogledajte najlepše golove Kristijana Ronalda

Neverovatan suvi list Levanteu sa 30-ak metara podsetio na seriju maestralnih poteza sjajnog Portugalca

Portugalski as Kristijano Ronaldo ima verovatno najlelujaviji šut u istoriji fudbala. Bilo da puca iz slobodnog udarca ili iz punog trka posle driblinga, što je ubitačna igračka vrlina, lopta prema golmanu putuje nepredvidljivo i zariva se u mrežu kao da je baš pred njom ispaljena. Što se kaže – propada.

Takav mu je bio i treći gol protiv Levantea u minulom kolu španskog prvenstva (6. het-trik u sezoni, a 13. od dolaska u Real u leto 2009). Sličnom "praćkom", primera radi, pogodio je i Portov gol u četvrtfinalu Lige šampiona 2008/09, u svojoj poslednjoj sezoni u Mančester junajtedu, ali s veće daljine.

Najbolji tim iz njegove otadžbine gajio je veliku nadu za plasman u polufinale, pošto je na "Old Trafordu" odigrao 2:2. U revanšu, na stadionu "Dragao", presudio je taj Ronaldov pogodak, jedini na meču, koji je pao već u 6. minutu.

Svetska fudbalska federacija (Fifa) uvela je te godine priznanje „Ferenc Puškaš” za najlepši gol u čast legendarnog mađarskog fudbalera, preminulog 2006. U izbor su ušli pogoci postignuti između jula 2008. i jula 2009.

Kristijanu Ronaldu je pripalo najviše glasova (17,68%). U senci njegovog evrogola ostao je čak i sjajan udarac Španca Andresa Inijeste (15,64%) protiv Čelsija, kojim je u trećem minutu takozvane nadoknade vremena, uveo Barselonu u finale Lige šampiona, a šokirao „Stamford Bridž”.

Svaki peti navijač Mančester junajteda glasao je za haubicu Kristijana Ronalda u izboru za najlepši gol decenije (2000-2009).

Ronaldovi "slobodnjaci" nisu tehnički doterani u Piksijevom stilu ili u maniru Italijana Đanfranka Zole, niti su "kifle" Siniše Mihajlovića, ali njegova puna često prođe golmanu i kroz uši. I u Mančesteru i u Realu i u portugalskoj reprezentaciji Ronaldovi slobodni udarci sa 25-30 metara su se iščekivali kao pola gola.