MICOV ZA TELEGRAF: CSKA je evropski NBA, rušimo Olimpijakos!

Srpski košarkaš i deo paklene četvorke Srba u Moskvi u razgovoru za naš portal objašnjava način pripreme za Fajnal for u Londonu, kako je najveću grešku u karijeri napravio prilikom odlaska u Zvezdu, ko su glavni kreatori atmosfere u moskvoskom timu snova...

Bitka za evropski tron počinje u petak i jasno je da će aktuelnim šampionima Starog kontinenta u Londonu biti veoma teško da je sačuvaju. Kao "zapete puške" trofeju se nadaju španski giganti Real i Barsa, ali svakako i moskovski CSKA. CSKA koji je krunu na volšeban način "poklonio" Pirejcima posle 19 poena prednosti.

"Armejci" su sada promenili pola tima, a okosnica su u sistemu Etorea Mesine četvrica Srba. Jedan od njih je i Vladimir Micov, momak koji je u Moskvu stigao posle ličnog insistiranja italijanskog stručnjaka.

- Pripremamo se već duže vreme za duel sa Olimpijakosom, a trener je igrače koji prošle godine nisu igrali čuveno finale pozvao na individualni razgovor. Verujem da je Mesina meč iz Istanbula gledao milion puta, ali mu i dalje nije jasno kako je utakmica izgubljena. Sam meč je na starosedeoce ostavio bar neki trag i jasno je da ćemo u polufinalu imati određeni pritisak. Međutim, favoriti smo i sve ono što smo radili jedva čakamo da pokažemo na terenu.

Hoćete li i vi, kao i vaši navijači, duel sa Grcima "gledati" kao mogućnost za revanš ili...

- Ukoliko nam to bude ideja vodilja neće biti dobro. I Krstić je pričao o revanšizmu i strahovima. Mi smo spremni i puni samopouzdanja. Idemo na pobedu, na finale Evrolige, a pobeda će sama po sebi biti revanš.

Sezona se bliži kraju, a vi ste u igri za još dva trofeja. Član ste CSKA, a karijera nije najavljivala ovakav rasplet...

- Dosta sam klubova, na žalost, promenio. Veliku grešku sam napravio kada sam sa 17 godina iz Beopetrola otišao u Crvenu zvezdu nadajući se da ću igrati. Tada smo, sećam se, jedva ostali u ligi. No, tamo se sve bukvalno preko noći promenilo. Došla je nova uprava i napravljen je onaj čuveni projekat Evropska zvezda. Sa njim smo mi mladi stavljeni u drugi plan, a meni kola kreću nizbrdo. Od tada sam svake godine menjao tim. Izgleda da se krug zatvorio i da sam iz malera izašao kada sam potpisao četvorogodišnji ugovor sa Budućnošću. E, sada, najbolje sam se osećao u Kantuu. Sve je bilo sjajno i to je baš ono što se kaže porodica.

Ko pravi atmosferu?

- Mi prednjačimo, ali tu su dobri Aron Džekson i Teo Papalukas. Rusi se još uče...

Vi ste u svojevrsnom sistemu, a mnogo interesuje da li imate vremena za vansportske stvari?

- Imamo, pošto treniramo samo jednom dnevno. Mi smo, recimo, samo tri kilometra od Crvenog trga, ali su gužve u Moskvi neverovatne i mnogo puta nam presedne bilo kakav izlazak.

Kraj sezone je blizu. Posle Moskve sledi povratak u zemlju. Nadaš li se pozivu Dušana Ivkovića?

- Selektor nas je posetio u Moskvi i sva četvorica smo s njim bili na ručku. Iskreno, najmanje smo pričali o Evropskom prvenstvu i o spisku mada mi je drago što je selektor pričao sa nama, da se raspitivao o našem zdravlju, igrama... Konačno neka dobra stvar i od Košarkaškog saveza. Rekao mi je da ćemo biti u kontaktu. Videćemo... - završio je Vladimir Micov, momak koji u petak igra polufinale Evrolige sa Olimpijakosom.

Raspored fajnal fora u Londonu

Petak, 10. maj

CSKA - Olimpijakos 18,00

Barselona - Real 21,00

Subota, 11. maj

Treće mesto 18,00

Finale 21,00

(D. Ješić)