DEJVIS KUP: Srbija rutinski protiv Švedske, vodi sa 2:0

U prvom kolu Svetske grupe Tipsarević u Nišu pobedio 29-godišnjeg debitanta Prpića sa 6:3, 6:3, 6:4, a Troicki savladao Ridersteta sa 6:4, 6:3, 5:7, 6:3

Posle prvog dana u prvom kolu Svetske grupe Dejvis kupa srpski teniseri očekivano vode u niškom „Čairu” protiv Šveđana s 2:0. Tipsarević se nije pomučio, a Troicki jeste i to na svoj 26. rođendan. Janko je pobedio Filipa Prpića sa 6:3, 6:3, 6:4, a Viktor je savladao Mihaela Ridersteta sa 6:4, 6:3, 5:7, 6:3.

Troicki je mogao i ranije da završi susret. Međutim, pri svom vođstvu s 5:4 u trećem setu, na servis protivnika, nije iskoristio četiri meč-lopte, a do prve tri je stigao pošto je Riderstet načinio tri dvostruke servis-greške. Uporni Šveđanin se izbavio iz tog gema, ali ne samo to. Pripala su mu i sledeća dva, a u 11. gemu je iskoristio prvu brejk-priliku koja mu se ukazala. Smanjio je na 2:1.

Troicki se, međutim, nije pokolebao. Sledeći set mu je pripao rutinski, a njegov protivnik kao da je iscrpeo svu snagu prethodno. Igrali su dva i po sata.

- Posustao sam posle dva seta i dao mu šansu da igra. On je to iskoristio, počeo da udara iz sve snage i u tim trenucima mu je sve polazilo od ruke. Zasluženo sam na kraju pobedio. Imao sam tremu i to je doprinelo da ne iskoristim četiri meč lopte - istakao je Troicki.

Tipsarevićev meč je trajao dva sata i pet minuta, ali ne bi ušao u treći čas da 29-godišnji debitant u švedskom timu, čije je poreklo hrvatsko, nije imao dva momenta svoje upornosti.

U trećem setu se upinjao da osvoji gem na Jankov servis da bi izjednačio na 4:4, ali nije iskoristio ni tu kao ni prethodne četiri brejk-prilike od početka. U poslednjem gemu spasao je tri meč-lopte, tek toliko da malo pokvari vrlo dobar Tipsarevićev učinak na svoj servis. Kad je prvi servis srpskog tenisera bio precizan, izgubio je samo devet poena (43-52, 83%).

– Mogu još bolje daigram. Kad sam s lakoćom i smireno osvajao poene, sve je išlo kako treba, ali kad sam bropleto izlazio na mrežu, bilo je grešaka – rekao je Tipsa. – Igrao sam racionalno, štedeći snagu za dubl ako nešto krene po zlu.