POTRESNA ISPOVEST SRPSKE OLIMPIJKE: Bila sam na ivici života i smrti! (FOTO) (VIDEO)

- Kada sam saznala dijagnozu, ceo svet mi se srušio, iako sam u tom trenutku bila najbolji strelac na svetu po rang listi - kaže za Telegraf Lidija Mihajlović, jedna od najboljih srpskih strelkinja

Život piše drame! On je najluđi scenarista ljudskih sudbina koje, na sreću, često imaju dobar kraj! Takva je priča Lidije Mihajlović, nekada najbolje strelkinje sveta u malokalibarskoj pušci, vicešampionke Evrope i učesnice Olimpijskih Igara u Barseloni 1992. i Pekingu 2008.

Ona je bila na ivici života i smrti, jer su joj otkazali bubrezi usled hronične isuficijencije bubrega, veoma česte bolesti koja ne bira svoje žrtve. Kada je saznala za bolest, bila je prva na svetskoj rang listi u malokalibarskoj pušci i osvajačica "Kristalnog globusa" Svetskog Kupa 2009. godine.

Ceo svet joj se srušio u tom trenutku, razne misli prolazile su joj kroz glavu, jer njen brat je samo nekoliko meseci ranije preminuo od iste bolesti! Nadala se da ta opaka bolest neće biti toliko progresivna i da će, uz pomoć lekova, moći da se bavi streljaštvom. Ipak, istina je bila mnogo surovija!

KAD SUDBINA POKUCA

- Moj košmar je počeo 2007, pred odlazak na Svetski Kup u Bangkok. Bila sam na nekom kampu na pripremama  kada sam počela da osećam prve simptome bolesti. Noge su počele da mi otiču, ali nisam htela da pridajem značaj tome i da verujem da će me snaći ista sudbina kao mog brata. Mislila sam, bavim se streljaštvom, mnogo stojim, pa je to od toga - priča Mihajlovićeva za Telegraf.

BIOGRAFIJA

Lidija Mihajlović streljaštvom je počela da se bavi u Streljačkom klubu Niš 1881, pod rukovodstvom trenera Zorana Stojiljkovića. Discipline u kojima se takmiči su: malokalibarska puška trostav na 50 metara, malokalibarska puška 60 metaka ležeći stav i vazdušna puška na 10 metara.

Učesnik je Letnjih olimpijskih igara 1992. u Barseloni, gde je zauzela 17. mesto i Pekingu 2008. godine, gde je bila 7. Bila je višeampion Evrope 1994. godine, osvajač srebrne medalje na Svetskom Kupu 1991. i 1992. u tri discipline, treća u Evropi 1996, četvrta na svetu  2006. godine. Osvajač srebrne medalje na Svetskom Kupu 2007. u Bangkoku  i 2009. u Milanu, Osvajač zlatne medalje i  "Kristalnog globusa" Svetskog kupa 2009. godine, Bronzana medalja na Svetskom prvenstvu ekipno sa Andreom Arsović i Ivanom Maksimović 2010, srebrna medalja sa Svetskog kupa u Minhenu. Godine 2010. bila je najbolji strelac na rang listi Evrope.

(Dragutin Stojmenović)