KAKO SRBI SLAVE POBEDE: Rakija iz Stenlijeve činije, kolce na terenu, šajkače na glavi (FOTO)

Naš najbolji teniser cepa majice, najbolji hokejaš pije rakiju iz pehara, vaterpolisti bacaju selektora u vodu, košarkaši se nose na krkače, a rukometaši se vesele uz narodne igre

Srbi vole sport, to je činjenica. Sport je kod nas više od igre, više od života, najvažnija sporedna stvar na svetu, a osvajanje neke titule, medalje ili turnira ima mnogo veću težinu nego u bilo kojoj zapadnoevropskoj zemlji.

Zato je i uvek tolika tenzija oko uspeha, pa je valjda normalno da sportisti posle uspeh proslavljaju na razne načine.

NEMA PROSLAVE BEZ RAKIJE

Novak Đoković cepa majicu kad osvoji neki turnir, košarkaši dižu tri prsta ili se nose na krkačama kao 2001, kada su na EP u Istanbulu izlazili da prime zlatne medalje. Vaterpolisti bacaju selektora u bazen, pa skaču za njim, a rukometaši se drže za ruke i igraju kolce.

Ipak, najoriginalnije je proslavio titulu najbolji srpski hokejaš Milan Lučić s porodicom. Posle osvajanja NHL lige s Boston Bruinsima, Milan je odneo čuveni pehar Stenli kupa, takozvanu činiju Lorda Stenlija iz 1892. godine, u Vankuver, gde je sa ostatkom porodice pio rakiju iz njega.

- Kad osvojiš Stenli kup, imaš pravo jedan dan da držiš pehar kod sebe i ne može da ga diže niko osim onog ko ga je osvojio. Tako je Milan iz Bostona doneo pehar u srpsku crkvu u Vankuveru iz koga smo pili domaću rakiju otkrio nam je Milanov stariji brat Jovan Lučić.

(Telegraf.rs)