"Gasprom" ulaže milijardu evra u rusko-ukrajinsku ligu!

Privredni gigant glavni sponzor lige koja bi od jeseni 2014. trebalo da sakupi najbolje ruske i ukrajinske klubove i zameni nacionalne šampionate

Regionalna fudbalska liga koja bi okupila najbolje ruske i ukrajinske klubove mogla bi da startuje već u jesen 2014, uveren je Aleksej Miler, izvršni direktor "Gasproma", koji bi trebalo da bude glavni sponzor takmičenja.

"Gasprom" je vlasnik Zenita iz Sankt Peterburga i jedan od sponzora Lige šampiona, a u sedištu energetskog giganta odražan je sastanak kome je prisustvovalo 14 ruskih klubova iz najvišeg ranga i jedana ukrajinski, Tavrija Simferolpolj. Od ruskuh premijerligaša samo Terek iz Groznog i Mordovija nisu poslali predstavnike na sastanak.

Zagovornici ideje vide Ujedinjeni fudbalski šampionat kao mogućnost za zaradu koja bi privukla sponzore i televiziju i pomoć klubovima da se uklope u finansijski fer-plej. Planirano je da liga ima 18 klubova, po devet iz Rusije i Ukrajine sa nagradnim fondom od čak milijardu evra, sasvim uporedivim sa Ligom šampiona. Deset posto od te sume bilo bi dodeljeno klubovima za samo učešće, dok bi šampion trebalo da dobije 92 miliona evra, drugoplasirani oko 75, trećeplasirani oko 60, a procenjuje se da bi i timovi koji ispadnu iz elitnog ranga zaradili 25-26 miliona evra.

- Smatramo da je realno da se šampionat održi od jeseni 2014. do proleća 2015, a ako  se otegne postizanje sporazuma, planiramo da prvenstvo startuje od jeseni 2015 - izjavio je Aleksej Miler.

Sep Blater, predsednik FIFA, izjavio je nedavno da je stvaranje ovakve lige nemoguće, slične su bile izjave ruskog i ukrajinskog fudbalskog saveza, dok zvanični komentari ukrajinskih klubova i UEFA tek treba da uslede, mada je evropska fudbalska asocijacija u decembru ideju nazvala interesantnom.

- Naravno da je potebno odobrenje UEFA. Biće interesantan razgovor. Siguran sam, ako stvorimo Ujedinjeni šampionat, da će zahtevi  UEFA za fer-plejom biti potpuno ispunjeni - ocenio je Miler.

Bivši selektor Rusije Valerij Gazajev učestvuje u celom projektu i on je rekao da je zamisao da se naprave dve lige sa po 18 klubova kojima bi se ujedinio ruski i ukrajinski šampionat pre dalje ekspanzije, koja bi obuhvatila i klubove iz drugih država nastalih raspadom Sovjetskog saveza.

Regionalno takmičenje već je postojalo u Skandinaviji, klubovi Danske, Švedske i Norveške nastupali su zajedno od 2004. do 2007, ali ta liga nije zamenila nacionalna prvenstva, što bi Ujedinjeni šampionat trebalo da učini.

(Telegraf.rs)