Liverpul i Mančester junajted namestili meč još 1915.

U jednom od najstarijih slučajeva dogovaranja rezultata Liverpul pustio Junajted da ga pobedi 2:0 da bi ga spasao ispadanja iz lige

Fudbalski klub Liverpul oslobođen je sumnje da je namestio meč sa Debrecinom u prvom kolu grupne faze Lige šampiona 2009-10., ali engleski mediji podsetili su na jedan davnašnji slučaj u kojem je trofejni klub sa "Enfilda" prodao utakmicu nikom drugom nego Mančester junajtedu.

"ĐAVOLIMA" TREBALO ZA OPSTANAK

Nameštaljka je bilo delo sedmorice fudbalera, četvorice igrača Liverpula i trojice Mančester junajteda. Smatra se da je mozak operacije bio Džeki Šeldon, kapiten Liverpula, koji je ranije igrao za Junajted. Šeldon je bio voljan da pomogne bivšem klubu da se spasi ispadanja, dok za njegov tadašnji tim meč nije imao velikog značaja pošto se nalazio u sredini tabele.

Na Veliki petak 1915. (po gregorijanskom kalendaru) odigrana je dogovorena utakmica u kojoj je Junajted slavio kao domaćin 2:0 pred 18.000 gledalaca golovima Džordža Andersona. Dva boda koje je tim iz Mančestera osvojio bili su ogromne važnosti za opstanak u ligi, a u niži rang preselio se Totenhem.

Preveru su razotkrili kladioničari, kojima je bilo sumnjivo što su dobili gomilu uplata na tačan rezultat, iako je kvota bila 7:1.

Usledila je istraga  i presuda u decembru iste godine, a otkriveno je da su se Šeldon i njegovi saigrači Bob Parsel, Tom Miler i Tomas Ferful sastali sa igračima Junajteda Enohom Vestom, Arturom Vejlijem i Sendijem Tarnbulom u nekoliko prilika i da su odlučili da Junajted pobedi 2:0 uz po gol u svakom poluvremenu.

IGRAČI PROFITIRALI NA MEČU

- Dokazano je da je velika suma novca uložena na meč i da su neki od igrača itekako profitirali. Svojim ponašanjem oni su podrili fudbal i diskreditovali poštenje i fer igru - rečeno je u saopštenju Lige.

Sva sedmorica igrača zaradili su doživotne suspenzije, kao i fudbaler Stokport kauntija Lorens Kuk. Igračima je sugerisano da bi kazna mogla da bude preinačena ako se pridruže vojsci koja je već uveliko ratovala. Sa izuzetkom Enoha

Vesta oni su to i uradili, a najgore je prošao Sendi Tarnbul, koji nije nastupio na meču protiv Liverpula, a već je imao nekoliko afera iza sebe, poginuvši tokom Prvog svetskog rata u severnoj Francuskoj, početkom maja 1917., u 33-oj godini. Po završetku rata suspenzija mu je posthumno skinuta.

Šestorica iz grupe ponovo su zaigrali fudbal kada su im suspenzije ukinute zbog "zasluga za služenje otadžbini", kada se rat završio, dok je Enoh Vest odbio da ide u rat i godinama se sudio ne bi li sprao ljagu sa svog imena. Suspenzija mu je ukinuta 1945. tokom velike amnestije, kada je imao već 59 godina.

(Telegraf.rs/Izvor: Daily mail)