DA SE PONOSIMO ILI DA PLAČEMO? Srbija treća zemlja na svetu po izvozu fudbalera!

U prethodne četiri godine iz naše države otišlo je čak 850 fudbalera, po čemu smo odmah iza Brazila i Francuske, a ispred jedne takve velesile kao što je Argentina

NI MALINE, NI AJVAR, NEGO FUDBAL! Iz Srbije je u prethodne četiri godine u inostranstvo otišlo 850 fudbalera, zbog čega naša zemlja zauzima veoma visoku treću poziciju po izvozu igrača u najpopularnijem sportu na planeti!

Ispred nas su samo Brazil i Francuska, a iza jedna takva velesila kao što je Argentina! Podaci za ponos, ali i za prst na čelo.

Prema istraživanjima "CIES Football Observatory", iz Srbije je 2009. i 2010. otišlo ukupno 424 fudbalera. Tada smo bili na četvrtoj poziciji, iza Argentine, ali je onda Srbija pojačala tempo i prestigla "Gaučose" u poslednje dve godine.

Filip Đuričić, Dušan Tadić, Gojko Kačar, Matija Nastasić, Adem Ljajić, Nenad Krstičić, Alen Stevanović... samo su neki od naših igrača koji su otišli "trbuhom za kruhom", a trenutni su ili potencijalni reprezentativci.

Najrealnije objašnjenje za ovakav egzodus je nemaština, tačnije, loša finansijska situacija u celoj državi, koja primanjima u fudbalu ne može da priđe ni nekim za nas "nefudbalskim" zemljama - Azerbejdžanu, Kazahstanu, Tajlandu...

BATA KAN KAN: Mi smo stvarno fenomeni!

Predsednik FK Vojvodina Ratko Butorović kaže da je pravo pitanje da li je ovo posledica velikog broja talenata u Srbiji ili loše finansijske situacije i uticaja fudbalskih menadžera.

- Naši igrači su stvarno talenti. Ne možemo se upoređivati s Brazilom jer su oni mnogo veća država od nas, ali taj podatak je za svaku pohvalu - kaže popularni Bata Kan Kan.

Neki igrači gledaju samo da što pre odu "preko grane" i oprobaju se u bilo gde, pa često završavaju u drugim ligama Belgije, Holandije, Nemačke, Izraelu, Južnoj Koreji... Nesumnjivo je da im je i tamo bolja finansijska situacija, ali Butorović smatra da nije baš tako.

- Mogu da govorim o FK Vojvodina. Gde igra jedan Kačar (Hamburg), Stevanović (Sevilja), Medojević (Volfsburg), Tadić (Tvente), Meleg (Ajaks), Katai (Olimpijakos), Đurić (Herenven)? - ponosno će o svom klubu Butorović.

U srpskim timovima ima dosta stranaca, ali je zanimljivo da je Srbija po tome jedino bolja od Hrvatske pošto u našoj zemlji igra, od svih fudbalera, igra samo 13.7% stranaca, dok je u Hrvatskoj ta brojka zaustavljena na 13.5%.

(D. Grbović)