FIFA ZLATNA LOPTA: Mesi u istoriji sa četiri trofeja

Argentinski reprezentativac, zvezda Barselone izabran za najboiljeg fudbalera u 2012. godini čime je ušao u legendu kao čovek koji je četri puta osvajao ovo priznanje.

Svetska kuća fudbala (FIFA) dodelila je u Cirihu "Zlatnu loptu" najboljem fudbaleru planete u 2012. godine. U konkurenciji za ovo priznanje su igrači Barselone Leo Mesi i Andres Inijesta, kao i zvezda Reala, Kristijano Ronaldo.

Nagrada za najboljeg igrača pripala je Argentincu Lionelu Mesiju koji je ovo priznanje osvojio četvrti put i to zaredom što nikome do sada nije pošlo za nogom. Papirić sa imenom pobednika iz koverte izvukao je legendarni italijanski fudbaler Fabio Kanavaro.

- Da budem iskren,ovo je neverovatno, čak i za mene. Ovo je moje četvrto poriznanje. Mogu da zahvalim drugarima iz Barselone, mojim kolegama, mom velikom protivniku, ali i prijatelju van terena Kristijanu Ronaldu.

- Ne smem da zaboravim ni drugare iz reprezentacije Argentine. Hvala svim prijateljima van fudbala, mojoj prodici i mojoj supruzi i pre svega Bogu. - rekao je Mesi koji je osvajao priznanje 2009,2010, 2011.

Više od 50.000 profesionalaca, selektora i fudbalskih radnika uputilo je glasove, a jasno je da je Mesi apsolutno zaslužio ovo priznanje zbog svega što je uradio ove sezone a najviše zbog rekorda od 91. gola u godini čime je srušio rekord Gerda Milera.

Svečanoj ceremoniji u Cirihu, čiji voditelj je bio Rud Gulit, prisustvovao je veliki broj zvanica iz sveta fudbala, ali i šou-biznisa.

Nagradu Zlatna lopta od 1956. do 2009. dodeljivao je ugledni časopis "Frans fudbal". Od pre tri godine priznanje se dodeljuje u zajedničkoj organizaciji ovog lista i Svetske fudbalske organizacije

(Telegraf.rs/FOTO: Tanjug/Ap)