12 MESECI SPORTA: London je organizovao Igre i dobio prvaka Evrope u fudbalu! (VIDEO)

Za nas je najvažnije da i ove godine imamo Srbina u godišnjoj retrospektivi

Godina koja je na izmaku bila je prebogata sjajnim sportskim dostignućima, ali i velikim skandalima koji su zauvek bacili senku na legendarne sportiste.

Kao najznačajniji sportski događaji u 2012. godini moraju se izdvojiti Olimpijske igre u Londonu, tri zlata Juseina Bolta, rekordi Lea Mesija, titula prvaka Evrope fudbalera Čelsija, naverovatni Novak Đoković koji je ostao prvi na svetu....

TOP 10 SPORTSKIH DOGAĐAJA U SVETU

1. OI U LONDONU – London je postao prvi grad koji je tri puta organizovao Olimpijske igre. Više od 10.000 sportista iz 204 zemlje su se tokom 16 dana borili u 26 sportova. Između raskošne ceremonije otvaranja i zatvaranja Igara dogodile su se mnoge lepe sportske priče, a za nekoliko stvari je ispisana istorija. Prvi put su nastupile sportistkinje iz Saudijske Arabije, Katara i Bruneja, a uključivanjem ženskog boksa u program Igara, svi sportovi su održani u obe konkurencije. Uz mnoge stare olimpijske heroje, Igre u Londonu iznedrile su i nekoliko budućih, među kojima su atletičar Dejvid Rudiša ili 16-godišnja plivačica Je Šiven. Američki plivač Majkl Felps osvojio je šest medalja, od čega četiri zlatne, i tako, sa 22 medalje sa tri Igara, postao najtrofejniji Olimpijac u istoriji.

2. BOLT ODBRANIO SVA TRI ZLATA - "Najbrži čovek na planeti", "munja", "najbolji sportista svih vremena", što su samo neke od titula i nadimaka za Jamajčanina Juseina Bolta, ponovo je ušao u istoriju.

Ne samo kao prvi čovek koji je odbranio zlatnu medalju na 100 i 200 metara na uzastopnim Igrama, već je to prevazišao tako što je odbranio i treće zlato - u štafeti 4x100 metara. Svi su u Londonu želeli da vide Bolta, a on im je pokazao i više od očekivanog.

3. DOMINACIJA FUDBALERA ŠPANIJE – Fudbaleri Španije odbranili su ovog leta zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu. Popularna "furija" je šampionat u Poljskoj počela remijem sa Italijom, ali je onda počela da pobeđuje i da igra svoju prepoznatljivu igru, da bi do revanša sa "azurima" u finalu pokazala koliko je dominantna sila, lako i ubedljivo pobedivši sa 4:0. Španija je tako postala svetski i dvostruki evropski, prva reprezentacija koja je osvajala tri uzastopna velika takmičenja.

4. SEBASTIJAN FETEL OSVOJIO TREĆU UZASTOPNU TITULU – Nemački vozač Sebastijan Fetel uvrstio je u svoju obimnu kolekciju još jedan rekord iz kategorije "najmlađi", pošto je osvojio treću uzastopnu titulu u Formuli jedan sa samo 25 godina. Fetel, međutim, može da se pohvali i da je tako mlad ušao u društvo besmrtnika Formule jedan, pošto je dospeo u društvo legendi sporta Huana Manuela Fanđa i Mihaela Šumahera, koji su jedini pre njega tri puta uzastopno bili šampioni.

10. BANKROT GLAZGOV RENDŽERSA – Jedan od najpoznatijih i najstarijih fudbalskih klubova sveta, Rendžers iz Glazgova je bankrotirao i otišao u prinudnu upravu na kraju prošle sezone. Nova uprava je pokrenula ponovo klub, koji zbog bankrota nije mogao da igra u Premijer ligi Škotske, ali je primljen u Treću diviziju, odnosno četvrtu ligu.

(Telegraf.rs/Beta)