NFL: Atlanti čelo NFC, Kalvinu Džonsonu rekord

Pobedom 31:18 u Detroitu Atlanta je obezbedila prvo mesto u Nacionalnoj konferenciji pred početak plej-ofa, Kalvin Džonson sa 225 uhvaćenih jardi stigao do 1.892 u sezoni i postavio rekord svih vremena

Atlanta Falkonsi su pobedom u Detroitu 31:18 obezbedili prvo mesto u Nacionalnoj konferenciji NFL pred početak plej-ofa. Kvoterbek gostiju Met Rajan odigrao je briljantno kompletiravši 25 od 32 pasa za 279 jardi, četiri tačdauna i pas rejting 142,6.

Čini se da je tim Falkonsa sazreo i da je vrlo realno da će ostvariti prvi plej-of pobedu u eri trenera Majka Smita i kvoterbeka Rajana, a moguće je i mnogo više od toga. Atlanta je četvrti put  u doigravanju u poslednjih pet sezona, od kada je trener Smit, a aktuelni bilans u plej-ofu u tom periodu je 0-3.

Ono po čemu će se meč možda ipak više pamtiti je rekord svih vremena risivera Detrot Lajonsa Kalvina Džonsona, koji je sa 11 hvatanja za 225 jardi stigao do 1.892 jarda u sezoni, čime je nadmašio 1.848 jardi legendarnog Džerija Rajsa iz 1995. Džonson je ujedno postao i prvi igrač u istoriji koji je imao više od 100 uhvaćenih jardi u deset uzastopnih mečeva i prvi koji je imao barem deset hvatanja u četiri meča zaredom.

Iako je dozvolila Džonsonu da osvoji silne jarde, odbrana Atlante dobro je obavila posao sprečivši ga da poentira, štaviše jednom su mu i preoteli loptu, posle starta Džona Abrahama Džonson je napravio fambl koji je osvojio kornerbek gostiju Robert Meklein.

Gosti su poveli tačdaun hvatanjem Rodija Vajta od 44 jarda u 11. minutu meča i prednost održali do kraja uglavnom bez velikih problema. Najveća je bila 21:3 pred kraj poluvremena, Detroit je u poslednjoj četvrtini prišao na 21:16, a onda je usledio metodičan napad Atlante, koji je rezultirao tačdaunom i meč je bio praktično rešen.

Detroit je zabeležio sedmi uzastopni poraz i rekord Kalvina Džonsona i nije velika uteha za ekipu koja je potpuno podbacila sa bilansom 4-11.

Ostali mečevi 16. kola NFL na programu su u nedelju i ponedeljak ujutru po našem vremenu.

(Telegraf.rs / Foto: Tanjug / AP)