JANKOVIĆ: Sa igračima koje imam, bili smo egal sa Bordoom i pobedili Partizan

- Može da se dogodi da zbog teške materijalne situacije ne dovedemo nikoga, ali to neće promeniti naše ambicije - rekao je trener Crvene zvezde, i napomenuo da je nemoguć transfer Tijaga dok Sloboda pušta menicu

Trener fudbalera Crvene zvezde Aleksandar Janković potvrdio je neke od detalja u vezi sa predstojećim prelaznim rokom i objasnio trenutnu situaciju između želja i mogućnosti kluba da se neke igrači dovedu na "Marakanu".

Janković je u intervjuu za portal Mondo rekao da je Miloš Kosanović na vrhu liste želja, ali i da bi ga dolazak Miloša Ninkovića učinio presećnim. U vezi sa transferom Brazilca Tijaga iz užičke Slobode, trener Crvene zvezde je bio prilično jasan:

- Znam (za priču o Tijagu, prim.aut.), ali imaš Slobodu, koja ti puti menicu i zakuca te sa blokadom. Ne znam koliko je realno u celoj toj priči govoriti o transferima, jer se zna da ne možemo da platimo igrača. Da novac postoji, valjda bi prvo morali da namirimo igrače koje imamo, pa tek onda da gledamo na pojačanja. Ti platiš nekoga i on dođe u svlačionicu sa momcima koji nisu dobili ništa... Moraš i o tome da misliš - rekao je Janković, koji je potom objasnio realnu sliku stvari.

- U ovom trenutku koncentrisan sam samo na pripremni period koji je pred nama. Čak i kada su dolasci i odlasci igrača u pitanju, ne polažem mnogo na to. Reći ću nešto što nije popularno, ali je realno. Može da se dogodi da zbog teške materijalne situacije ne dovedemo nikoga, ali to neće promeniti naše ambicije. Sa ovima koje imam, igrali smo egal sa Bordoom i pobedili Partizan. I Bordo i Partizan su jači od cele naše lige, dakle moram da pobedim sve iz naše lige. Mi to možemo.

Ako neko od igrača i ode, ništa se neće promeniti u ciljevima Crvene zvezde, dodao je trener Janković, a na pitanje da li je stigla konkretna ponuda za nekog njih rekao je:

- Koliko ja znam ne. Za sada ne - i dodao:

- Gleda se odnos važnosti igrača i cene. Svi volimo da kupimo za male i prodamo za velike pare. Postoje igrači koji su nam bitni i za njih se svaka ponuda drugačije razmatra.

Janković je potvrdio da je njegova prva želja defanzivac Krakovije - Miloš Kosanović.

On može da igra na dva mesta u odbrani, jednim udarcem pojačali bismo konkurenciju na dve pozicije. Garantujem za njega u smislu mentaliteta, jer ga znam, kao što sam garantovao za Mudrinskog i Pantića, pa i Milijaša. Meni su njihove "glave" jako bitne da bismo prestali da pričamo o mentalitetu, pristupu utakmici, kako je protivnik želeo više pobedu od nas i kako naši igrači idu noću levo-desno. Ako mogu da učestvujem u selekciji kada je dovođenje igrača u pitanju, uvek ću se zalagati da dođe neko ko će Crvenu zvezdu, u kojoj sam odrastao, gledati na pravi način.

Tokom intervjua, Janković je pomenuo Đorđa Despotovića iz Spartaka.

- On mi se dopada kao igrač. Poznata je moja želja da se vrati u Zvezdu. Njegov odlazak je bio bolan, ne samo za njega koji je otišao čist sa idejom da su mu vrata jednog dana otvorena, već i za Crvenu zvezdu zbog načina i razloga zbog kojih je otišao. I ne samo on... - nedorečen je ostao Janković, a na pitanje koji su razlozi takvih odlazaka odgovorio je:

- Neću da otvaram to. Sada. To je nešto što nas je dosta koštalo, a ne mislim na milione. Menjala se grupa ljudi koja je rukovodila klubom, ali je svejedno velika grupa igrača u proteklom periodu otišla na loš način. Bilo bilo da se Đorđe vrati, jer on zna šta je Crvena zvezda i ima stabilnu "glavu", ali ne znam koliko je to realno. Prvo, kada nemaš novca moraš da formiraš prioritete, a to nije dovođenje napadača.

- Nije rezon, jer imamo Elija Babalja i Natanijela Asamou, tu je Ognjen Ožegović. A, na sve to nemamo lovu. Uđeš u samoposlugu sa 300 dinara i hoćeš da napraviš gala ručak. Kako? Kupiš prvo paštetu da nahraniš stomak, pa vidiš da li ti je ostalo za još nešto. Moram da počnem od "zadnje" linije, naravno.

Trener Crvene zvezde smatra da je Slobodan Medojević pokazao da preuzeo odgovornost u trenucima kada su neki igrači odlazili.

- Moje mišljenje i o njemu i o ostalima može lako da se iskaže. Kad sam birao ljude s kojima ću u rat, odabrao sam njih. Time sam sve rekao. Za koga se opredeliš kad je bitno, to su momci kojima si dao "glavu u ruke". Kad smo kod mlade reprezentacije, najbitnije utakmice igrali smo na kraju kada smo već sedmoricu igrača "gurnuli" u seniorski tim i morali smo da se snalazimo (...) Birajući takve ljude stvorio tim koji pobeđuje. Zato je iluzorno pitati me za njega, jer su to momci s kojima sam prošao mnogo toga i kojima verujem igrački i ljudski.

Kvalitet Miloša Ninkovića nije upitan ni po mišljenju trenera.

- Ukoliko postoji mogućnost da se on pojavi, ja bih bio presrećan. Igrač takvog formata i iskustva može mnogo da nam donese. Mi smo generalno mlad tim, koji je imao i oscilacija logično. Igrač njegove klase bi nam mnogo značio, ali ne znam koliko je realno. Znam da dečko ima ugovor na još šest meseci u Kijevu i da postoji prostor da se nešto napravi. Ako se to dogodi, bio bih presrećanuzdržan je Janković.

Janković još ne zna gde će sa ekipom odraditi pripreme za prolećni deo sezone.

- Još ne znam. Dostavio sam datume, spisak utakmica, karakter protivnika i sve što mi je potrebno i klub je uzeo da to reši u narednih nekoliko dana - završio je trener Crvene zvezde.

(Telegraf.rs / Mondo)