NBA: Peković i Rubio za pobedu Minesote, Sparsima derbi protiv Bostona (VIDEO)

Povratak na teren Rikija Rubija Minesota je obeležila pobedom 114:106 protiv Dalasa, Nikola Peković sa 21 poenom nadoknadio izostanak Kevina Lava

Španski internacionalac Riki Rubio vratio se na parket posle višemesečne pauze zbog povrede, i pomogao je svojoj ekipi da u produžetku stigne do pobede nad Dalasom 114:106, u meču u kojem je najefikasniji igrač na terenu bio nekadašnji centar Partizana Nikola Peković sa 21 poenom, dok je zbog bolesti odsustvovao Kevin Lav, prva zvezda tima.

Peković je imao i devet skokova (sedam u napadu) i tri asistencije, zanimljivo je to što za 42 i po minuta nije napravio nijedan faul, a jedini "minus" bio mu je što su mu igrači Dalasa blokirali čak četiri šuta.

Rubio je ušao u igru pred kraj prve četvrtine i doživeo je ovacije, tokom meča nije mu išao šut iz igre (1-4), ali za 18 minuta na terenu imao je čak devet asistencija, četiri skoka, dve izgubljene, tri ukradene lopte i zabeležio je osam poena, uglavnom iz slobodnih bacanja (6-8). Timbervulvsi su u momentu kada je Španac ušao u igru bili u zaostatku deset poena, da bi potombrzo počeli da smanjuju prednost rivala.

Iako se činilo da su domaćini u drugoj četvrtini (32:13) na putu da slome Maverikse, gledali smo dramu do kraja. Andrej Kirilenko propustio je priliku da trojkom donese pobedu u završnim sekundama meča, ali u produžetku postojao je samo jedan tim - Minesota, koja je dodatni period dobila rezultatom 12:4. Verovatno presudan momenat bio je pogodak Pekovića uz dodatno slobodno bacanje, koje je iskoristio. Minesoti je ovo četvrta uzastopna pobeda i već sada deluju kao tim koji će sigurno u plej of, samo da ih malo posluži sreća sa zdravljem igrača.

San Antonio ubedljivo je slavio 103:88 u derbiju NBA protiv Bostona, predvođen Tonijem Parkerom (22 poena i 8 asistencija) i Gerijem Nilom (20 poena), dok je Tim Dankan zabeležio svega pet poena uz samo dva ubačaja iz 13 šuteva iz igre. Pobeda Sparsa tim je vrednija pošto je ostvarena bez Manu Đinobilija koji je posle svega četiri minuta morao da napusti parket posle sudara sa Krisom Vilkoksom iz Bostona.

U gostujućoj ekipi Džejson Teri i Pol Pirs zabeležili su po 18 poena, inače odlični plejmejker Radžon Rondo imao je slabo izdanje sa šest poena  i devet asistencija, ali čak sedam izgubljenih lopti.

Njujork Niksi zabeležili su četvrtu uzastopnu pobedu, 103:102, protiv iznenađujuće dobrog Klivlenda za koji je Kajri Irving postigao 41 koš. Meč je odlučio promašaj drugog slobodnog bacanja Andersona Varežaoa, sekund pre kraja. Njujorčani su jedini neporažen tim na svom terenu, na kojem su ostvarili deset trijumfa.

Niksima je u ovom meču nedostajao prvi strelac Karmelo Entoni koji se povredio protiv Lejkersa, nekoliko dana ranije, a u njegovom odsustvu odgovornost su preuzeli Rejmond Felton (25 poena) i Tajson Čendler (23 poena, šut iz igre 9-10, 10 skokova)

Čikago je teškom mukom odoleo gostima iz Bruklina 83:82, a Markis Tig igrao je u završnim sekundama igrao čvrstu odbranu nad plejmejkerom Netsa Deronom Vilijamsom, sprečivši ga da donese preokret.

Marko Belineli sa 19 poena predvodio je domaćine, Luol Deng zabeležio je 17, Karlos Buzer 15, dok je Joakim Noa zabeležio 12 poena uz deset skokova i pet asistencija, ali i pet izgubljenih lopti. Vladimir Radmanović nije dobio priliku da pokaže šta zna.

U timu Bruklina Deron Vilijams postigao je 24 poena, ali promašio je šut za pobedu, oporavljeni centar Bruk Lopez zabeležio je 18 poena.

Šampion Majami ubedljivo je slavio protiv slabog Vašingtona, koji ih je nedavno iznenadio. Lebron Džejms sa 23 poena i deset skokova prevodio je svoj tim do ubedljivih 102:72. Ulogu favorita opravdali su i Los Anđeles Klipersi protiv Milvokija u pobedi 11:85, kao i Memfis koji je u gostima savladao sasvim solidan tim Jute 99:86.

Ove sezone odlični Golden stejt Voriorsi u velikom stilu završili su turneju po Istoku, trijumfom nad odličnom Atlantom 115:93, i u tih sedam mečeva zabeležili su šest pobeda. Dejvid Li postigao je 20 koševa uz 11 skokova, Harison Barns i rezervista Karl Lendri dodali su po 19 poena, Stven Kari postigao je 18, uz osam skokova i 11 asistencija.

U Atlanti potpuno je razočarao Džoš Smit koji je meč završio sa tri poena uz šut iz igre 1-12, dok je svetla tačka bio Al Horford sa 17 poena i 9 skokova.

REZULTATI:

Atlanta - Golden stejt 93:115

Majami - Vašington 102:72

Šarlot - Orlando 98:107

Njujork - Klivlend 103:102

Detroit - Indijana 77:88

Čikago - Bruklin 83:82

Minesota - Dalas 114:106 (102:102)

San Antonio - Boston 103:88

Juta - Memefis 86:99

(Telegraf.rs / Foto: Tanjug / AP)