ŠOUTAJM MEKSESA: Pogledajte fenomenalni gol “makazicama” za trijumf Milana (VIDEO)

Mečevi petog kola u grupama A-D doneli nam očekivanu sliku i rezultate. Dobili smo svih osam ekipa iz ovih grupa koje ćemo gledati u osmini finala na proleće

Prvi dan petog kola Lige šampiona doneo je četiri ekipe koje su se plasirale u nokaut fazu - Mančester Junajted, Barselonu, Bajern i Valensiju, a vrlo blizu su i Šahtjor i Juventus. Uz to, "pala" je smena trenera u Čelsiju Di Mateo - Benitez.

Sreda nam je donela očekivanu sliku.

Dortmund je nastavio sjajne partije i dokazao da je forma ekipe Jirgena Klopa u uzlaznoj putanji. Borusija je pobedom u Amsterdamu protiv slabog Ajaksa (4:1) osigurla prolaz dalje i prezime će u Evropi, i to u najelitnijem evrposkom klupskom takmičenju.

Drugi meč u toj istoj grupi, a ujedno i najveći derbi srede, meč između Mančester Sitija i Reala iz Madrida opet je pokazao veliko iskustvo gostiju i da je Siti još uvek "zelen" za takmičenje u Ligi šampiona. Real je lako poveo, Siti uspeo da izjednači sa bele tačke, ali ništa više od toga. Ostaje im samo da u poslednjem kolu pobede i nadaju se ostanku u Ligi Evrope.

Milan, Arsenal, Šalke, Porto i Pari Sen Žermen su osigurali svoje mesto u najboljih 16 lakim i očekivanim pobedama protiv Anderlehta, Monpeljea, Olimpijakosa, Dinama iz Zagreba i Kijeva. A to je već ranije danas uradila i Malaga u Sankt Petersburgu osvojenim bodom (2:2).

GRUPA A

Dinamo Kijev - Pariz Sen Žermen

Nadao je Oleg Blohin da može da iskoristi činjenicu da su fudbaleri PSŽ-a odavno prebrinuli sve brige oko plasmana u drugi krug. Ustvari, mnogi su priželjkivali da u Kijevu vide fudbal. Fudbal bez ikakvog pritiska, pa je zato ukrajinski strateg u vatru ubacio tandem "klinaca" - Dudua i Lukmana Haruni.

Dudu (20) debituje u Ligi šampiona, dok Nigerijac Haruna knjiži tek drugi nastup. Međutim, dok je Dinamo igrao legija u dresu PSŽ se opredelila na odbranu i kontranapade. Taktika je donela rezultat, a dvostruki strelac bio je Ezekilj Laveci.

Prvi je dao posle klasične kontre i asistencije, pete uzastopne Zlatana Ibrahimovića u 45. minutu. Kijevljani su, generalno gledano, imali više od igre. Laveci je u 52. rešio pitanje pobednika iskoristivši samo grešku Kačeridija.

Dinamo je na gol Sirigua šutirao duplo više nego što su "sveci" na gol Kovala. No... Pamte se golovi, a njih su u prestonom gradu Ukrajine postizali Parižani.

Porto - Dinamo Zagreb

Ne vredi... Fudbaleri Dinama iz Zagreba su u Portu odigrali veoma dobro, napadački možda i najbolje u ovogodišnjoj kampanji, ali se kući i peti put vraćaju i bez bodova i bez postignutog gola.

Znajući da je u Grupi A sve odavno rešeno Portugalci su na svom "Dragaou" odigrali onoliko koliko im je bilo dovoljno za nova tri boda. Mir među navijače doneo je Lučo Gonzales u 20. minutu, a kada Zagrepčani nisi u gol pretvorili dva-tri zicera, kaznjeni su iz slobodnog udarca. Šimunić je na 20-tak metara, s leve strane, napravio prekršaj, koji je portugalski reprezentativac Žoao Mutinjo pretvorio u prelep gol.

GRUPA A

Dinamo (K) - PSŽ 0:2

( Laveci 45, 52. )

Porto - Dinamo (Z) 3:0

( Gonzales 20, Mutinjo 67, Varela 84. )

TABELA: Porto 13, PSŽ 12, Dinamo (K) 4, Dinamo (Z) 0.

GRUPA B

Arsenal - Monpelje

Znali su izabranici Arsena Vengera da ih pobeda u duelu sa debitantima u LŠ vodi u nokaut fazu takmičenja i zbog toga su sve do 49. minuta morali da se "bore" i sa pritiskom. Prepune tribine "Emirata" priželjkivale su reprizu prvog meča, onog iz Francuske, koji je Arsenal dobio sa 2:1.

Međutim, rasterećeni i željni igre fudbaleri Monpeljea su u London stigli da se nadigravaju. I uspevalo im je... Sve do 49. minuta kada je Vilšir pogodio, pošto su Tomas Vermelen i Žiru završili najveći posao.

Žiru je bio asistent i u 63. minutu. On je poslao lepu parabolu u prostor, a nemački internacionalac Lukas Podolski je volejom probuđio Žurdrea. Sa tri uknjižena boda Arsenal je ostvario prvi deo plana - preživeo grupu i ostao u Ligi šampiona.