SVETSKA TENISKA SILA: Štepanek doneo Česima trofej Dejvis Kupa! (FOTO)

Teniska reprezentacija Češke osvojila je Dejvis kup, pošto je u Pragu Radek Štepanek pobedio Nikolasa Almagra sa 6:4, 7:6 (7:0), 3:6, 6:3 za konačnih 3:2 protiv Španije u velikom finalu

Češka je novi osvajač Dejvis Kupa. Česi su tako potvrdili status teniske velesile, pošto je nedavno i ženska reprezentacija osvojila FED kup pobedom nad Srbijom u finalu.

Prvi poen Češkoj u finalu Dejvis kupa još u petak doneo je Tomaš Berdih u singlu. U međuvremenu, Česi su u subotu stekli, ispostavilo se, presudno vođstvo jer je dubl Štepanek/Berdih zabeležio 12. pobedu u poslednjih 13 nastupa u Dejvis kupu. A onda je usledio i četvrti duel koji je mogao da bude odlučujući ili da produži nadu Špancima.

ČEŠKA - ŠRANIJA 2:2

Španski teniser David Ferer ubedljivo je savladao Čeha Tomaša Berdiha u tri seta (6:2, 6:3, 7:5), posle dva sata i 25 minuta igre, u četvrtom meču finala Dejvis kupa, i poravnao rezultat između Španije i Češke na 2:2.

Ferer je od početka pokazao da je mnogo raspoloženiji za meč i uz dva brejka dobio je prvi set 6:2 posle 45 minuta. U drugom Čeh je pružio malo jači otpor, osvojio je jedan gem više, ali nijednom nije došao u poziciju da Špancu preotme servis.

U trećem setu konačno je viđena neizvesnija borba, Berdih je posle preokreta poveo 5:4, ali sledeća tri gema zaredom osvojio je Ferer i okončao meč.

Odluka o osvajaču Dejvis kupa pala je tek u meču između Radeka Štepaneka i Nikolasa Almagra.

ŠTEPANEK HEROJ NACIJE

U petom meču Štepanek je u odlučujućim trenucima bio mirniji i sigurniji, a nošen podrškom sa tribina krcate "O2" arene u Pragu iskoristio je prvu meč loptu na svoj servis.

Teniserima Češke ovo je drugi trofej Dejvis kupa u istoriji, a prvu "salataru" osvojili su pre 32 godine pod zastavom Čehoslovačke.

Tada je u finalu "pala" Italija sa 4:1, a za pobednički tim igrali su Ivan Lendl i Tomaš Šmid. Posle ovog finala Češka će verovatno preteći Srbiju na trećem mestu svetske grupe. Ispred su Španija i Argentina.

Do sada najviše titula ima SAD 32, Australija 28, Francuska i Velika Britanija po devet...

(Telegraf.rs)