MAKEDONIJA - SRBIJA (20.30 TV): Mihajlović naređuje ofanzivu!

Srpski selektor najavio promene u sastavu, ali ostaje veran napadačkom stilu igre. On ocenjuje da će Srbija, i ako ne stigne do pobede, imati još šest mečeva da nadoknadi propušteno

Fudbalska reprezentacija Srbije igra večeras od 20.30 sati (TV Prva) u Skoplju protiv Makedonije jedan od najvažnijih mečeva u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014. Posle poraza od Belgije u Beogradu (0:3) opšte je mišljenje da samo pobeda protiv komšija daje nadu izabranicima selektora Siniše Mihajlovića da se nađu na najvećoj fudbalskoj smotri.

- Uvek igramo na pobedu, ona je bez sumnje imperativ. I posle ovog meča sa Makedonijom imaćemo šest mečeva do kraja, dovoljno da popravimo propušteno ili pokvarimo urađeno. Jurimo tri boda, a koliko ćemo osvojiti, videćemo - rekao je Mihajlović.

Selektor će promeniti sastav u odnosu na meč sa Belgijom, ali ne i u sistem igre, i nagovestio je ofanzivu od početka.

- Osvežićemo tim, ali se taktika neće menjati. Igraćemo ofanzivno, na isti način koji forsiram otkad sam došao. Valjda je i suština da stvorimo naš model igre - ocenio je Mihajlović, koji ne želi da svoju sudbinu na klupi Srbije vezuje za ovaj meč, ali ponovio je da će se povući ukoliko "orlove" ne odvede u Brazil.

- Rekao sam i ranije i nemam problema da ponovim jasan stav. Ako se Srbija ne plasira u Brazil, ja ću prvi otići. Čvrsto ostajem pri toj odluci.

Makedonci će nastupiti bez najboljeg igrača Gorana Pandeva, što bi Srbiji moglo da olakša put do pobede.

- Odlično ga poznajem i veoma cenim. Izostanak Pandeva je povoljna vest za nas - rekao je selektor Srbije.

Mihajlovićev kolega, Čedomir Janevski, selektor Makedonije, priznaje "orlovima " da su favoriti, ali nada se da će obradovati navijače u Makedoniji.

- Ostajem pri stavu da je Srbija, uz Belgiju i Hrvatsku, favorit u našoj grupi. Cenimo rivala i svesni smo njegove snage, međutim, Makedonija ima obavezu prema svojim navijačima da napadne protivnika od imena. Vežbali smo prethodnih dana prekide, u čemu smo imali mnogo problema protiv Hrvatske i nadam se da ćemo u ovom kvalifikacionom meču biti uspešniji - rekao je Janevski.

Ovo je prvi put da ćemo igrati sa Makedonijom u kvalifikacijama za SP, a već smo igrali, još pod imenom Jugoslavije, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2000. Tada smo slavili u oba meča, 3:1 u Beogradu i 4:2 u Skoplju, a remi Makedonaca  u Skoplju sa Republikom Irskom u poslednjem kolu omogućio nam je da kao prvi u grupi otputujemo na EP posle čuvenih 2:2 sa Hrvatskom u Zagrebu.

Posle meča sa Makedonijom u kvalifikacijama sledi pauza, "orlovi" će sledeći meč igrati protiv Hrvatske u Zagrebu 22. marta naredne godine, a u kakvom raspoloženju će reprezentacija i srpska javnost iščekivati nastavak, umnogome zavisi od večerašnjeg meča.

Pored meča Makedonije i Srbije u A grupi evropskih kvalifikacija danas još igraju Hrvatska  - Vels (20,00) i Belgija - Škotska (20.45).

MAKEDONIJA - SRBIJA (20.30 TV PRVA) 

Stadion: Arena Filip Drugi u Skoplju. Kapacitet: 33.460. Sudija: Bas Najhius (Holandija)

MAKEDONIJA (4-2-3-1): Pačovski - Georgijevski, Grnčarov, Novevski, Lazevski - Demiri, Gligorov - Ibraimi, Hasani, Tričkovski - Ivanovski.

SRBIJA (4-1-4-1): Brkić - Ivanović, Biševac, Nastsić, Kolarov - Fejsa - Marković, Tadić, Tošić, Sulejmani - Đuričić.

(Telegraf.rs)