POBEDI ILI ROBIJAJ! Tragične sudbine severnokorejskih sportista koji "omanu"!

Neuspeh na sportskom terenu za severnokorejske sportiste lako može da znači gubljenje svih privilegija i slanje na prinudni rad

Sportisti Severne Koreje najmotivisaniji su na Olimpijskim igrama u Londonu, bez obzira na to što ne dobijaju ni približno najveće novčane nagrade od matičnog olimpijskog komiteta. Njihov motiv veći je od novca - goli život. Ako podbace, pogotovo protiv takmičara iz Južne Koreje, čeka ih prinudni rad.

Potresno svedočanstvo izneo je bivši džudista Li Čang Su, bronzani sa SP 1989. Čang Sua naredne godine na Azijskim igrama pobedio je južnokorejski džudista i to je bio razlog za osvetu režima. Čan Su je zbog "izdaje" izbačen iz komunističke partije i poslat da radi u rudniku uglja.

- Razlika između pobede i poraza može biti pitanje života i smrti - izjavio je - Poslat sam u rudnik, ali uspeo sam da pobegnem i prebacim se u Južnu Koreju.

Njegova priča samo je jedna u nizu tragičnih. Mnogi sportisti poslati su u radne logore, u kojima se po međunarodnim procenama, iz raznih razloga, nalazi oko 200.000 ljudi. Kada je u decembru prošle godine umro predsednik Kim Džong Il, javljeno je da su hiljade ljudi poslali u logore zato što nisu plakali za umrlim predsednikom, ili nisu plakali dovoljno ili njihovo plakanje nije delovalo baš iskreno.

Zato ne čudi što severnokorejski sportisti koji osvoje zlato u Londonu prvo zahvaljuju "voljenom režimu".

- Srećna sam što sam zlatnom medaljom razveselila našeg vođu Kim Džong Una - izjavila je džudistkinja An Kum Ae - Kao sportista verujem da sam pobedom proslavila svoju zemlju.

Njen otac potrudio se da ne zaostane:

- Ona duguje uspeh velikim vođama, blagonaklonom društvenom sistemu i Radničkoj partiji.

Dizač tegova Om Jun Čol, olimpijski šampion u kategoriji do 56 kilograma nije zaboravio ni umrlog predsednika.

- Kako sam podigao 168 kilograma? Mislim da je veliki Kim Džong Il gledao šta radim i nadahnuo me. Hvala mu. On mi je dao snage i zaslužan je za sve moje uspehe - kaže Jun Čol.

Na udaru, u slučaju neuspeha, mogu da se nađu i treneri i selektori. Po jednoj verziji, Kim Jong Hun, selektor fudbalske reprezentacije Severne Koreje na Mondijalu u Južnoj Africi 2010, zbog neuspeha izbačen je iz partije i poslat da radi kao građevinac. Kada su čuli za to, FIFA je tražla istragu koja je, navodno, dokazala da Jong Hun nije na prinudnom radu. FIFA je zatvorila slučaj, ali u tako zatvorenom društvu, kakvo je severnokorejsko, teško je znati šta je istina.

(Telegraf.rs, Informer)