Po čemu su današnji mečevi na Vimbldonu toliko specifični? I Novakov je u toj grupi...

Tu je nekoliko susreta koji nisu viđeni ni na jednoj podlozi

Program četvrtog dana 131. izdanja Vimbldona ne bi mogao da bude šareniji, dinamičniji i zanimljiviji nego što ga je priredio žreb. Nekoliko mečeva će odigrati igrači koji se nikada pre danas nisu sučeljavali ni na jednoj podlozi, u jednom broju njih će se oprobati asovi koji dolaze protiv onih koji su možda već na zalasku.

IZVEŠTAČ TELEGRAFA IZ LONDONA - VUK BRAJOVIĆ:

Tu su i veliki šoumeni belog sporta, predstavnici domaće teniske scene, povratnici na najveću tenisku scenu – kao i skoro potpuni anonimusi u nastupima na ovom nivou takmičenja – koji su kroz čelendžere stekli pravo da se bore za trojej Ol Ingland Kluba. Samo jedan od 18 igrača koji danas nastupaju nije osvojio titulu na ATP turneji na turnirima serije 250 i više; četvorica su osvajači Grend Slemova, a dvojica – vlasnici najvećeg broja vimbldonskih titula u poslednjih 10 godina.

Dvojica prošlogodišnjih polufinalista, finalisti Halea 2017, afirmisana mlada zvezda protiv one koja tek potvrđuje svoj raskošni potencijal, svi igrački stilovi i ceo spektar specifičnih teniskih kvaliteta – to i mnogo više će “obojiti” program donjen dela žreba u singlu drugog kola Vimbldona u pravi teniski festival – u kome će svako naći dovoljno razloga da uživa!

U mečevima koji su za nas najinteresantniji – na prvi pogled: apsolutni favoriti protiv “srećnih dobitnika” iz prethodne faze takmičenja. Trostruki šampion Vimbldona, Novak Đoković, će nastojati da deveti put uzastopce uđe u treće kolo turnira u Londonu, posle 234 pobede na Gren slemovima – koja ga je time uvrstila na drugo mesto svih vremena po broju pobeda na ovom nivou takmičenja, ispred Džimija Konorsa.

Novak trenutno igra protiv momka kom je idol, ali borbeni čeh Pavlasek nosi oreol “kralja čelendžera” – i eventualno iznenađenje u današnjem meču bi ujedno donelo i najbolji plasman na Gren Slem turnirima u karijeri.

Novak je samo tri puta izgubio od igrača koji su se nalazili ispod stotog mesta na ATP listi (Krajinovic, Del Potro i Istomin), a samo jednom na Grend Slemu (Australija 2017). Ipak, trenutno obećavajuća forma na travi, podcrtana osvajanjem turnira u Istbornu prošle nedelje, trebala bi da predstavlja podstrek za našeg asa i njegove navjiače u pohodu ka četvrtoj Vimbldonskoj tituli (6 igrač koji bi to ostvario u istoriji) i trinaestom Grenn Slem odličju u isto toliko nastupa na Vimbldonu.

Verovatno najveći favorit za osvajanje ovogodišnjeg turnira u Londonu – ako je suditi po ocenama teniske stručne javnosti – švajcarac Federer se još kraće zadržao na terenu od Novaka u prvom kolu turnira – što ne bi trebalo da brine njegove poklonike pred meč sa “testiranim” srpskim igračem Dušanom Lajovićem (3-0 u setovima protiv do skora prvog juniora sveta, Cicipasa).

Sedmostruki osvajač vimbldonske srebrnine će petnaesti put nastojati da prođe u treće kolo ovog turnira, dok je Duci plasmanom u drugo kolo već izjednačio svoj najbolji vimbldonski rezultat iz 2014. Osamdeset petom pobedom, ostvarenom pre dva dana, Federer je postao najuspešniji igrač Vimbldona u Otvorenoj Eri u tom registru, a njegov 10,000 as odserviran u utorak ga je postavio na treće mesto svih vremena po broju neodbranjivih početnih udaraca u istoriji sporta (posle Karlovića i Ivaniševića).

Od svih ostalih impresivnih statističkih pokazatelja, važno je napomenuti da bi eventualnim osvajanjem osmog trofeja na Vimbldonu – Rodžer (sa 35 godina i 342 dana) postao ujedno i najuspešniji najstariji igrač Londonskog turnira svih vremena, a tek drugi u istoriji tenisa – posle njegovog savremenika Rafe Nadala i njegove “decime” iz Pariza – sa više od 8 osvojenih Grenn Slem trofeja na jednom turniru.

Jedini put kada je Dušan Lajović zabeležio dve ili više uzastopnih pobeda na Gren Slemu mu je ujedno doneo i najbolji rezultat na ovom nivou takmičenja – i pružio mu priliku da se po prvi put susretne sa suverenim gospodarom tog turnira – Rafaelom Nadalom, u šesnaestini finala Rolan Garosa 2014. godine.

Duci je tada po prvi put nastupio u glavnom žrebu Gren Slema – a današnja pobeda bi mu darivala više pozitivnih prvenaca u njegovoj karijeri: prvi put bi pobedio Top 10 igrača, prvi put bi vezao dve pobede na bilo kom turniru na travi. Stabilna i taktički besprekorna igra prikazana u utorak protiv perpektivnog grka je sigurno doprinos i njegovog aktuelnog trenera, španske legende Hozea Perlasa – koji je vodio Janka Tipsarevića u periodu kada je odigrao čuveni petosetni triler protiv Dušanovog današnjeg protivnika na Australijen Openu – u periodu njegove apsolutne teniske dominacije.

Nadamo se da će drugi nastup na centralnim terenima Gren Slemova u karijeri našeg igrača predstavljati čistu inspiraciju – i da će rasterećen ući u meč da bi se nadmetao na za njega najvišem teniskom nivou do sada.

Kajl Edmund je pred važnim nacionalnim zadatkom – da današnjom pobedom protiv prošlonedeljnog finaliste Istborna, Gaelom Monfisom, domačinu obezbedi plasman čak 5 igrača i igračica u treće kolo Vimbldona – nešto što se nije desilo od 1997. Jedina dosadašnja pobeda protiv Francuza na Gren Slemovima (Gaske, Ju Es Open 2016) je relativna, jer Monfis gaji skor od 9 pobeda i 2 poraza protiv domaćih igrača u Melburnu, Londonu i Njujorku – uz dva zabeležena nastupa u polufinalima Rolan Garosa 2008 i Flašing Medousa 2016.

Veliki povratnici posle povreda – Del Potro i Gulbis – danas imaju dosta toga da dokažu sebi i svojim navijačima. Enigmatični Gulbis – da je krajnje vreme da se prene sa šokantno niskog 589 mesta na ATP listi, a “baksuzni” Del Potro – da se po prvi put nađe u trećem kolu Londona posle 2013. godine i popravi svoj rang da bi mogao da znatno olakša povratak u teniski vrh – gde svakako pripada sa svojih 19 osvojenih titula.

Iako je prošle godine dogurao do polufinala, drugo kolo Vimbldona predstavlja svojevrsnu rak-ranu za Miloša Raonića (izgubio čak 3 puta), i iskusni četvrtfinalista iz 2012. Južnji to sigurno ima na umu pred današnji meč. Da je kroz karijeru bio sposoban za velika iznenađenja, Miša je dokazao ulaskom u polufinale Ju Es Opena 2006. bez statusa nosioca – a šokantni poraz njegovog današnjeg protivnika u prvom kolu ovogodišnjeg turnira u Kvinsu (protiv Kokinakisa) još više podgreva nadu protiv inače favorizovanog sedmog igrača sveta i prvog kanađanina koji je igrao u polufinalu singla na Gren Slemovima u istoriji.

U njihovom osmom meču – a prvom nadmetanju na travi između veštog taktičara Simona i projektovanog budućeg svetskog broja 1 – sada osmoplasiranog Dominika Tima – publika će sigurno uživati u širokom spektru teniskog umeća, dugim i neizvesnim poenima i čarima briljantnih poteza.

Tim je u poslednje vreme znatno uspešniji u njihovim međusobnim mečevima sa 5 pobeda (poslednja Simonova – Toronto 2014), a titula u Riu, finala u Barseloni i Madridu i polufinale u Rimu će mu svakako predstavljati osnovu za samopouzdanje u još jednom nastupu na najvišem teniskom nivou.

Ipak, žilavi “Žilu” zna kako se pobeđuje na Vimbldonu u ovoj fazi turnira, i današnji trijumf bi predstavljao sedmi put da je uspeo da se domogne trećeg kola na “travnatom” Grend Slemu. gde je zabeležio i impresivno četvrtfinale 2015. godine.

Sve će “prštati” u meču u kome se već dokazani mladi as Aleksandar Zverev sučeljava sa godinu dana mlađim amerikancem Tiefoom – njihovom drugom meču na seniorskoj turneji (Zverev vodi 1-0, pobeda u Melburnu 2017.) O simpatičnom Nemcu ruskog porekla se već toliko puno zna, a osvojeni masters u Rimu protiv Đokovića, trofeji na turnirima u Monpeljeu i Minhenu i ovogodišnje finale u Haleu protiv Federera (repriza prošlogodišnjeg meča koji je dobio) predstavljaju najvažnije nedavne reference za očekivani današnji uspeh novopečenog člana “velike desetorke” svetskog tenisa.

Iako je u pitanju velika nada belog sporta, najveći uspeh Fransesa Tiafoa je upravo pobeda protiv inače veoma postojanog “travara” holanđanina Hasea u prvom kolu. prva u karijeri izvojevana protiv Top 50 igrača. Šest poraza u prvim kolima od čak 8 turnira ove godine je skor koji ukazuje mladom amerikancu da ima još dosta da radi, ali je entuzijazam postignut ulaskom u drugo kolo Vimbldona – kao i potpuno nepredvidiv faktor izrazitog favorita kod njegovog protivnika – sadržaj za mogući “scenario iznenađenja” u današnjem meču.

Tomaž Berdih je dominantan u mečevima protiv suparnika iz SAD na ATP Turneji (21 pobeda, 1 poraz), ali “nacionalna karta” verovatno neće biti presudni faktor u njegovoj očekivanoj pobedi protiv – istini za volju – nikad bolje rangiranog niti postojanijeg Rajana Herisona (41 na svetu, osvojio Gren Slem titulu u dublu u Parizu pre nekoliko nedelja).

Ipak, Berdih je ovde dva puta igrao u polufinalu – i to poslednji put pre nešto manje od 12 meseci – i iako se nalazi u sezoni kada je po prvi put posle dugo vremena van Top 10, njegovih 13 osvojenih titula govori dovoljno o igraču koji je uvek sposoban za najviši plasman. Herison, nekada najveća nada američkog tenisa, tek treći put nastupa u drugom kolu Vimbldona, ali ovoga puta veoma ubedljivo, sa 3-0 protiv Borne Ćorića. U svakom slučaju, obojica će danas na teren izneti svoju “tešku artiljeriju”, pa treba očekivati meč pun spektakularnih vinera – uz solidan broj pratećih neiznuđenih grešaka.

I, za kraj, meč pun teniske lucidnosti, lepih poteza i takmičarskog šarma u najavi – kao nastavak rivalstva u kome Griša Dimitrov ima ubedljvu prednost od sedam pobeda, uz samo jednu (ostvarenu predajom) kipranina Bagdatisa. Dimitrov nastoji da se vrati u Top 10 društvo, uz četvrti uzastopni plasman u treće kolo Vimbldona – i ponovi briljantno polufinale iz 2014. godine, do koga je došao pobedom protiv domaćeg asa Endija Mareja.

Dve titule ove godine (Brizbejn, Sofija) i polufinala (Melburn, Kvins) svakako daju razlog da se najbolji bugarski igrač svih vremena nada dobrom plasmanu u Londonu i ove godine. Eventualnom današnjom pobedom, Markos bi “markirao” treće kolo na londonskoj travi po sedmi put u njegovoj karijeri, što bi – posle ovde odigranog polufinala 2006. (ponovo – posle pobede protiv Mareja) i finala Halea 2007. bio njegov agregatno najveći uspeh u nastupima na turnirima na ovoj podlozi.

Pitanje je da li 12. Vimbldon i 48. nastup na Gren Slemu može da bude upamćen po boljem plasmanu osim ovog drugog kola za širom sveta voljenog Bagdatisa. U svakom slučaju, sigurno je da će obojica dati sve od sebe da kreiraju pravu tenisku predstavu za publiku na terenima Ol Ingland Kluba. Posle brojnih predaja usred povreda igrača u prvom kolu, pojave o kojoj se dosta pričalo u svetu tenisa i sporta uopšte poslednjih dana – vrhunski tenis će danas napokon ponovo biti u žiži – a domaća publika moći da uživa u tome da bude “razmažena” sjajnim mečevima koje je žreb priredio u okviru današnjeg programa…

(Telegraf.rs)