Dule predavao, Radonjić slušao: Vujoševićevo objašnjenje zašto su treninzi precenjeni izazvalo aplauze!

Trofejni trener održao vrlo zanimljivo predavanje na temu "Moderna košarka"

U okviru Košarkaške klinike, predavanje u Sportskom centru "Šumice" održao je trofejni trener Duško Vujošević, na temu "Moderna košarka".

Tribine su bile ispunjene onima koji su želeli da čuju više o košarkaškoj filozofiji trenera, koji je sa toliko uspeha obeležio čitavu jednu eru u Partizanu. Predavanju su prisustvovali i Dejan Radonjić, Dušan Ivković, Ivan Jeremić, Vlada Vukoičić, Milan Minić, Boško Đokić...

Interesantno je da je upravo Vujošević, prepoznatljiv po tome što je zakazivao treninge u ranu zoru, istakao da treneri treba da forsiraju timsku improvizaciju.

- Devedeset odsto vremena na treninzima se provodi uvežbavajući akcije. Kvaliteti ekipa mogu da budu različiti, ali se uglavnom vrte iste akcije na svim nivoima. To je moda, a moderna košarka ne bi trebalo da se oslanja na ono što je u modi. Ni treninzi nisu toliko efikasni kada se uvežbavaju akcije „5 na 0“. Igrači ne rade sa dovoljnom koncentracijom, bez prave brzine i obraćanja pažnje na detalje. U podsvesti im je da je ta vežba ispod njihovog nivoa. Pri tom, igra u postavljenom napadu nije ni blizu efikasna kao što je nekada bila, zato što su se odbrane uvežbale, nema iznenađenja – preneo je "Žurnal" deo Vujoševićevog izlaganja.

Novi selektor Bosne i Hercegovine je stav obrazložio NBA brojkama.

- Izračunato je da se postiže 0,49 poena po postavljenoj akciji, što znači da je za dva poena potrebno četiri napada! Zašto akcije više nisu toliko efikasne? Zato što svi igraju isto i odbrane su se uvežbale. Ako je u NBA prosek 90-100 poena po ekipi, od postavljnih napada dolazi 26,8 poena, odnosno ni jedna trećina. Dakle, bespotrebno trošimo vreme uvežbavajući razne akcije.

Odakle onda dolazi dve trećine poena i kako se te dve trećine uvežbavaju na treninzima, naglas je pitao Vujošević:

- Iz elementa improvizacije i kreacije igrača! Trener bi morao da se koncentriše na razvijanje timske improvizacije! Kada ne prođe kontranapad, a onda ni postavljena akcija, ide se na takve akcije, a to je u 70 odsto slučajeva. Mali broj trenera je svestan da moraju da uvežbavaju ekipu za igranje jedan na jedan, čitanje odbrane, timsku improvizaciju.

(Telegraf.rs)