Mažićev čovek (i policajac) danas na centru: Valjda danas neće pogurati Zvezdu ili Partizan

Retrospektiva učinka čoveka koji je samo jednom sudio Večiti derbi i tad je bio u žiži zbog dosuđenog penala

Onog trenutka kada je Superliga objavila da će Danilo Grujić suditi 154. veliti derbi između Crvene zvezde i Partizana, sudija iz Niša je postao centralna tema u svim vodećim medijima.

Ovo mu, svakako, nije prvi put, a u žižu javnosti najčešće je dospevao zbog nekih grešaka na mečevima koje je sudio, ili žalbi klubova da ih je oštetio.

Ko je u stvari Danilo Grujić?

Po profesiji policajac, u grupu elitnih sudija ''ubačen'' je u sezoni 2011/12. Odlično je počeo, a setite se samo javnog izvinjenja FK Vojvodina koja je prethodno mislila da ju je Grujić oštetio na meču sa Slobodom Point.

Očekivalo se da bude dostojan naslednik Milorada Mažića i Boška Jovanetića, ali je nekoliko godina kasnije doživeo da sudi Prvu i Treću ligu.

- Danilo Grujić će u narednim kolima, bez obzira što je bio na Mundijalu u Brazilu i EP u Francuskoj, suditi utakmice  Prve i Treće lige! Na Super ligu će se vratiti kad dostigne nivo forme koji se traži od sudija u najvišem rangu takmičenja. Ne samo u ovoj utakmici već i ranije on je napravio niz velikih grešaka, i što je još gore, to često čini u kontinuitetu - rekao je Miroslav Radoman, tada predsednik Sudoijske organizacije, krajem avgusta prošle godine.

Grujić je nedugo posle, u finišu jesenjeg dela, okarakterisan od strane tadašnjeg trenera radnika Milorada Kosanovića kao čovek koji je pogurao Zvezdu u Surdulici. Bio je besan jer je crveno-belima svirao penal, a njima nije.

Grujić je takođe bio kažnjen i 2015. godine kada je učestvovao u večitom derbiju kao dodatni sudija. na dušu mu je išlo to što nije signalizirao prekršaje u njegovoj zoni odgovornosti.

- Sudija Danilo Grujić zbog pomenutog propusta neće biti delegiran u narednim kolima Superlige - stajalo je u saopštenju.

U septembru 2013. godine ''pao'' je na Partizanu kada nije isključio Vladimira Volkova na meču sa Radom. Prema odluci Sudijske komisije koja ga je tada suspendovala, Grujić je morao da pokaže crveni karton.

Godinu dana ranije Grujić je optužen da je navijač Partizana. Navodno, Grujić je na svom Fejsbuk profilu naznačio da je član niške grupe “Grobari Čokot”, a potom brže-bolje ukinuo profil kada su mediji objavili ovu skandaloznu informaciju.

To se sve dogodilo posle meča Partizan - Vojvodina koji je sudio, a kada je svirao sumnjiv penal za crno-bele i isključio dva igrača Novosađana.

-  Meni kao sudiji nije zabranjeno da volim neki klub, moj je Radnički i to nikada nisam ni krio. Jednom sam im i sudio i to protiv Partizana, ali ja kada izađem na teren nemam nikakve emocije, ja vidim samo dve boje - rekao je Grujić za Južne vesti.

Grujiću ovo neće biti prvi večiti derbi. Sudio je onaj 141. po redu kada je Partizan slavio na Marakani rezultatom 2:0. Na tom meču svirao je penal za Zvezdu, pošto je procenio da je Rnić igrao rukom u kaznenom prostoru.

Zvezdi je sudio 22 puta: 16-3-3, Partizanu 15 puta: 11-2-2. San mu je finale Lige šampiona. Naravno, kao član tima koji predvodi Milorad Mažić.

(Telegraf.rs)