Bilaps srušio šampiona u poslednjoj sekundi (VIDEO)

Klipersima pripao derbi dana, Miličić ponovo slab u pobedi Minesote, Peković solidan, Veseli šest poena u iznenađujućoj pobedi Vizardsa nad Tanderom

Derbi dana u NBA odigran je u losanđeleskom Stejpls centru gde su domaći Klipersi savladali aktuelne šampione Dalas Maverikse 91:89 trojkom Čonsija Bilapsa, sekund pre kraja.

Bilaps je ukupno ubacio 21 poen, pokazavši još jednom da je dostojna zamena povređenom Krisu Polu. Mo Vilijams je postigao 26, pogodivši prvi sedam šuteva iz igre, DiAndre Džordan dodao je svojih 19,

Meč je ipak obeležio Blejk Grifin, ne samo zbog 14 poena, 17 skokova i osam asistencija, uključujući i onu za Bilapsovu trojku, nego zbog poteza dana koji je izveo uz pomoć saigrača Rendija Fojea.

Dirk Novicki i Delonte Vest bili su najefikasniji u Dalasu sa po 17 poena. Šon Merion ubacio je 12 uz deset skokova.

Još jedna bleda partija Darka Miličića u pobedi Minesote nad Detroitom 93:85. Srpski košarkaš bio je starter u ekipi Vulvsa ali je na parketu proveo ukupno manje od osam minuta i za to vreme ostvario samo jedan skok i ličnu grešku, uz dva promašaja za dva poena i bio jedini u ekipi koji se nije upisao u strelce.

Najzaslužniji za tek četvrtu pobedu u devet utakmica Minesote u svom opet je bio nezaustavljivi Kevin Lov, s novim, 14. Dabl-dablom – 20 poena i 17 skokova. Vesli Džonson, nikola Peković i entoni toliver ubacili su po 11 poena, a blizu dabl-dabl učinka bio je Riki rubio sa devet poena i osam asistencija. Španac se istakao i sa šest ukradenih lopti.

Detroit je imao nekoliko raspoloženih strelaca – Tešon Prins postigao je 29 poena, Ben Gordon 18, Greg Monro 13, rodni Staki 10, ali to nije bilo dovoljno da Pistonsi izbegnu 12. Poraz u sezoni.

Tek drugu pobedu ostvarili su Vašington Vizardsi, i to nad favorizovanom Oklahomom. Bivši košarkaš Partizana Jan Veseli igrao je 19 minuta i postigao šest poena. Bek Vizardsa Džon Vol bio je najzaslužniji za neočekivani trijumf . Ubacio je 25 koševa, imao osam asistenicija i sedam skokova. Veliku podršku imao je u Niku Jangu koji je postigao 24 poena, kao i u Džordanu Krofordu sa 18 i Andreju Blaču koji je dodao svojih 12 uz deset skokova.

Kod „gromova“ kojima je ovo bio prvi poraz posle sedam pobeda, najbolji Rasel Vestbruk sa 36 i Kevin Durant sa 33 poena. Podbacili su centri, Ibaka i Perkins, sa samo šest poena i deset skokova zajedno.

Iznenađenje predstavlja neigranje Vladimira Radmanovića čija je Atlanta pobedila Portland sa 92:89. Srpski košarkaš nije ulazio u igru iako je na prethodnim mečevima bio jedan od bitnijih igrača Hoksa.

Orlando - San Antonio 83:85 (produžetak)

Filadelfija - Denver 104.108 (produžetak)

Vašington - Oklahoma 105:102

Nju Džersi - Golden Stejt 107:100

Njujork - Finiks 88:91

Boston - Toronto 96:73

Atlanta - Portland 92:89

Minesota - Detroit 93:85

Nju Orleans - Memfis 87:93

Sakramento - Indijana 92:88

L.A. Klipers - Dalas 91:89

(Telegraf/o.m.)