Zvezda dominirala protiv Budućnosti i neće igrati s Partizanom u polufinalu ABA lige (VIDEO)

Crveno-beli će protiv istog protivnika igrati i u plej-ofu ABA lige

Crvena zvezda nije kalkulisala u poslednjem kolu regularnog dela ABA lige! Mogli su crveno-beli da biraju protivnika u polufinalu pre meča protiv Budućnosti, a pobedom protiv Podgoričana su odlučili da to ne bude Partizan.

Zvezda je slavila u Pioniru protiv Đetića rezultatom 82:66 (27:22, 23:23, 16:14, 16:7) i za plasman u finale će igrati upravo protiv večerašnjeg protivnika. Podsetimo, da su crveno-beli izgubili Budućnost bi bila treća a Partizan četvrti.

Ovako, parovi polufinala su Zvezda - Budućnost i Cedevita - Partizan. Pored pobede, crveno-beli su zabeležili i rekord ABA lige. Ligaški deo su završili sa skorom 25-1, što nikome nije pošlo za rukom.

>>> A SAD, PLEJ-OF: Saznajte kad se Zvezda i Partizan bore za finale ABA lige!

Crveno-beli ni u jednom trenutku pitanje pobednika nisu dovodili u pitanje. Već u drugoj deonici su se odlepili na 41:30, a gosti su jedino u finišu prvog poluvremena stigli na 50:45. Zvezda je trojke u prvih 20 minuta šutirala 11/9, a Budućnost 13/8. Posebno je bio zanimljiv okršaj Dženkinsa i Vilijamsa.

Dženkins je na kraju bio i najefikasniji igrač Zvezde sa 21. ubačenim poenom. Kuzmić je meč završio sa 14 poena i šest skokova, Mitrović je imao 13 poena i sedam asistencija, Gudurić devet poena, Dangubić, lazić i Jović po pet, Volters i Tompson po četiri i Simonović dva.

Markus Vilijams sa 14 i Nemanja Gordić sa 10 su bili jedini dvocifreni u redovima Podgoričana, a Savović je zabeležio devet.

Prvi poeni na meču viđeni su na ulasku u drugi minut kada je markus Vilijams pogodio trojku za 0:3, ali je Jović već u sledećem napadu zabeležio prve poene za crveno-bele (2:3). Prvu trojku za Zvezdu pogodio je Dangubić s tim da je nešto ranije van linije 6.75 s druge strane bio precizan Savović (5:6).

Budućnost se vrlo brzo odlepila na +5 i povela 10:5, ali je Dženkins potom vezao šest poena za preokret od 11:10 u korist domaćeg tima. Zvezdin Amerikanac je pogodio trojku i 2+1. Gosti su već u 5. minutu ispunili bonus što je Lazić iskoristio i pogodio dva bacanja za 13:12.

U narednih minut i po viđene su dve trojke, po jedna na obe strane. Savović je bio precizan za goste, Mitrović za Zvezdu (16:15). Kapiten crveno-belih je u narednom napadu i asistirao za prve poene Tompsona. Američki centar je potom napravio korake, da bi dobra odbrana obezbedila Laziću šut za tri poena - 21:15.

Ipak, Klasen, Šehović i Gordić su vrlo brzo smanjili na 23:22, a Simonović je sa linije penala prekinuo mini seriju Podgoričana - 25:22. To nije bio konačan rezultat prve četvrtine, pošto je Dženkins ukrao loptu, asistirao Tompsonu koji je zakucao za 27:22.

Samo jedan poen viđen je u prva dva minuta druge četvrtine (Kalsen), ali i Zvezdin izlazak iz bonusa već posle minut i šest sekundi. Potom je i Gordić ubacio samo jedno slobodno bacanje za 27:24 na ulasku u 13. minut, da bi nedugo zatim pogodio i trojku. U međuvremenu je Dženkins bio precizan za dva poena (29:27).

Budućnost je u 15. minutu stigla i do samo jednom poena manjka (31:30), međutim Dženkins se digao i pogodio trojku za 34:30. Potom i Kuzmić pogađa za dva i Zvezda je ponovo otišla na +6 - 36:30. Posle tajm-auta Budućnosti i Jović je pogodio trojku za Zvezdu - 39:30, a  seriju od 10:0 potvrdio je Kuzmić još jednom.

Na ulasku u 19. minut viđen je okršaj Dženkinsa i Vilijamsa koji je završen po dve trojke po obe strane. Zvezda je imala 50:40, s tim da je i Šehović pogodio za tri i smanjio na 50:43, a gosti su sa linije penala došli i do 50:45. To je ujedno bio i konačan rezultat prvog poluvremena.

Kao i u prve dve četrvtine, tako je i početak treće protekao bez poena. Prvi se u nastavku upisao Kuzmić za 52:45 u 21. minutu, a gorostasni centar je zatim bio precizan i sa linije penala (54:47). Naredna četiri vezana poena zabeležio je Dženkins i crveno-beli su ponovo stekli dvocifrenu prednost (58:47). Bio je to 21. poen Dženkinsa.

Svoju drugu trojku, ukupno osam poena, zabeležio je i Mitrović u 25. minutu. Lazić je faulirao Vilijamsa prilikom šuta za tri poena, a ovaj pogodio samo jedno. Pritom je u sledećem napadu faulom sprečio Dangubića da zakuca, a ovaj promašio oba penala.

Vezala je Budućnost pet poena i na semaforu je u 27. minutu stajalo 63:55 u korist Zvezde. Na teren je nekoliko trenutaka ranije po prvi put ušao i Bjelica koji je vezao dva loša napada. Srećom po njih Vilijams je bio neprecizan.

Ali ne i Gordić koji je u poslednjem minutu treće četvrtine smanjio na 63:57, da bi Mitrović zatuim pogoido trojku. Posle skoro četiri minuta Zvezda je dala koš... Aleksa Ilić je sa linije penala smanjio na 66:59 što je ujedno i bio konačan rezultat posle 30 minuta.

Kuzmić je sjajno otvorio poslednju deonicu i zabeležio je svoj 12. poen za 68:59. Nedugo zatim i 14. za 70:59, nakon što Budućnost nije pogodila za tri poena.

Gudurić je u 35. minutu pogodio trojku za 75:61 i čini se rešio pitanje pobednika. Pogotovo što Budućnost ništa nije mogla da pogodi. Gudurić je ubacio i trojku za 78:61 u 38. minutu, a konačan rezultat bio je 82:66.

(Telegraf.rs)