Izbacio je Federera kom se nikad nije divio, a za to ga je trenirao teniser kog je pobedio u prethodnom kolu! (FOTO) (VIDEO)

Upoznajte malo bolje Jevgenija Donskoja

Šok i čuđenje – i tako sve u krug…

Ovako se može opisati raspoloženje velike većine prisutne publike – kao i samih organizatora ATP turnira serije 500 u Dubaiu – posle neverovatnog poraza apsolutnog favorita i ubedljivo najviše voljenog tenisera na ovim prostorima, Rodžera Federera, protiv tek sto šesnaestog igrača na svetu, rusa Ženje Donckoja. Ali, ponekad u tenisu – neke situacije jednostavno ne mogu da budu rešene, neki ključni momenti se prelome potpuno suprotno svim očekivanjima.

Specijalno za Telegraf iz Dubaija, Vuk Brajović

Na spomen ovoga, mnogim poklonicima tenisa sigurno naviru u sećanje razne slične situacije – ali je ova jedna od onih koji će najmnogoljudnija pravoslavna nacija na svetu prizivati i slaviti još dugo…

Imao je Federer više meč lopti tokom ovog “teniskog tobogana”, izgledalo je da je stvar gotova – pa su se neki i retroaktivno “ljutili” na hrabrog rusa što je toliko produžio kasno tenisko veče u Ejviejšn Centru kad je ionako bilo uzalud.

Ali, po ko zna koji put se dokazala maksima da vas u tenisu niko ne može tako omesti kao što to možete sami sebe – a neočekivani “iskušenik” te mudrosti je večeras bio osamnaestostruki osvajač Grend slem titula. Sa nevericom i široko otvorenim ustima je publika propratila prvo osvajanje drugog seta u taj brejku od strane Donckoja, a zatim i povratak u meč posle naizgled nedostižnih 5:1 u taj-brejku odlučujućeg seta. Kako je semafor predstavio rezultat od 5:4 za Federera i najavio Donckojeve servise – kojima se potpuno vratio u rezultatsku ravnotežu i izborio svoju prvu i jedinu meč-loptu – tako je talas razočarenja i osećaj “već viđenog” prekrio tribine centralnog terena turnira.

Da, ove godine su se ovakvi začuđujući porazi favorite i totalni obrti isuviše često dešavali – a tek je mesec februar…

- Nisam bio svoj danas - počeo je svoj rezignirani rezime Rodžer, u maniru poznate TV reklame.

- Noge su mi bile teške, nisam imao željeni elan, pogotovo u delovima meča kada je izazov bivao sve veći. Povreda koju sam “poneo” sa Australijen Opena je uzela svoj danak na stanje moje pripremljenosti za ovakve mečeve, i nadao sam se da bi brža pobeda danas mogla da mi omogući i to malo više vremena da se osetim i pripremim bolje za četvrtfinalni meč. Ipak, ono što nisam nikako mogao da predvidim je ovakav kam-bek mog protivnika, kome sam – doduše – loše odigranim poenima omogućio takav ishod. Zapravo, ja ništa ne znam o Donckoju, i pitanje je da li i posle večerašnjeg meča znam iole više… Nisam mogao da čitam njegovu igru, nisam bio siguran da li su udarci koje je pogađao njegova rutina ili momentalni bljesak. Krivo mi je što se sve ovako odigralo na jednom od mojih omiljenih turnira, ali je kombinacija još nezalečene povrede primicača i loš takmičarski tonus bila presudna za ovakav ishod -  racionalno je probao da se “opravda” švajcarski as za izgubljeni dobijeni meč protiv “nižerazrednog” protivnika…

Sa druge strane, Ženja Donckoj je bio vidno ozaren posle istorijske pobede nad najboljim igračem u istoriji tenisa. “Ne, ovo nije najveća pobeda moje karijere u smislu uporednog ranga – jer sam dobio Ferera kada je bio u top 10,” stišava strasti medija simpatični rus.

- Naravno, pobeda protiv najvećeg teniskog asa je za sećanje za sva vremena.

Ipak, Federer nikada nije bio njegov idol, pa čak ni ruske zvezde kojima se divio na početku karijere – Safin i Kafeljnikov.

- Rodžer i nije mogao da bude to, jer je njegov stil jednoručnih udaraca potpuno drugačij od mog - trezveno zaključuje Donckoj.

- Sve ostalo vezano za njega kod mene izaziva najdublje poštovanje, jer – ponavljam – Rodžer je živa legenda našeg sporta!

Smeh svih prisutnih izazvalo je njegovo objašnjenje – ko je zapravo bio njegov trener večeras, i od koga je dobio presudna uputstva.

- U odsustvu mog trenera, Romana Sopkina, njegovu ulogu je preuzeo moj suparnik iz prethodnog kola, teniser Miša Južnji. Govorio mi je da istrajem, da razmrdam noge, da se borim za svaki sledeći poen. On je sjajan momak, koji me poznaje još od mog ulaska u prvih 200 igrača na svetu i koji je još tada Borisu rekao da bi želeo da mi pomogne. Sjajan tip! - pohvalio je ulogu Miše Južnjeg zahvalni Donckoj.

- Ono što sam sebi najčešće govorio bilo je da moram da probam da udaram lopticu što niže, da se oslobodim pritiska – jer bi inače sve išlo “u nebo”. To što je velika većina publike bila na njegovoj strani je normalna stvar i za mene, i čudilo bi me da tako ne bude gde god Rodžer Federer igra širom sveta. To što smo igrali na centralnom terenu ni na koji način nije uticalo na mene, jer mi svakako nije prvi put, ali me je obradovalo i motivisalo to što sam – kako je meč odmicao – čuo sve više i više slogana podrške od mojih sunarodnika, iz svih gradova i krajeva Rusije. Tako sam i uspeo da prebrodim momente u kojima sam bio stisnut, iako su me – sa izuzetkom duple servis greške na 6:5 i 0:40 za mene u trećem setu – udarci uglavnom dobro služili. Osetio sam svoju šansu, pouzdao u moju igru, povratio raspoloženje i – otišao do kraja - objašnjava proces kroz koji je prolazio jureći naizgled nedostižnih 5:1 u taj-brejku trijumfalni Donckoj, i zaključuje:

- Tenis je besmislen bez želje za pobedom. Eto, dođete na Grend slem, i u žrebu se nalaze sve velikani – poput Marija, Đokovića, Nadala, Rodžera, ostalih… I šta ćete onda? Naravno, da imate želju da pobedite. Bez obzira da li ste stoti igrač sveta – želju i verovanje u pobedu uvek morate da imate - naglašava Donckoj za kraj obraćanja medijima.

Ne može biti jasniji, niti – više u pravu; jer – od takvih pomisli su satkani snovi, uz takvu veru sve biva moguće. Da li će Donckojev dobri duh biti uz njega i u narednom meču četvrtfinala protiv igrača koji ga mnogo bolje poznaje, Luke Puila – ili će probojni francuz naučiti lekciju iz poraza velikog Federera i kapitalizovati na klišeu da stvaraoci ovakvih teniskih iznenađenja često pokleknu pred sledećom preprekom – znaćemo već sutra, pod “teniskom mesečinom” najpoznatijeg turnira peščanih predela bliskog istoka.

(Telegraf.rs)