DA SE ZNA KO JE PRAVI BROJ 1: Povređeni Novak na Božić razbio Marija (FOTO) (VIDEO)

Srbin slavio u tri seta posle velike drame

Teniseri, čuvajte se! Novak Đoković je opet onaj stari! Na najradosniji pravoslavni praznik - Božić, najbolji srpski teniser pobedio je prvog reketa sveta Endija Marija u finalu Dohe rezultatom 2:1 - 6:3, 5:7, 6:4. Posle skoro tri sata igre...

Ako se po jutru dan poznaje, ovoga puta po prvom turniru, nema sumnje da će Novak ponovo voditi glavnu reč na početku sezone. Jednostavno - mora! Jer, Srbin brani veliki broj bodova iz 2016. godine i ne sme da dozvoli da se Britanac odlepi na ATP listi.

>>> Velika sramota na meču Đoković – Mari: Obezbeđenje izbacilo publiku napolje!

>>> Đoković je pao i udario glavom u beton, a onda je Mari načinio potez vredan divljenja (VIDEO)

U Dohi je odbranio 250 bodova od prošle godine, ali že se razlika povećati pošto Britanac praktično ništa nije branio. Pored tih bodova, Novaku je pobeda protiv Endija bitna za samopouzdanje koje je poprilično poljuljano posle njihovog poslednjeg duela u Londonu. Tada je Srbin i definitivno izgubio prvo mesto.

Ovo je, takođe, bio i 25. trijufm Đokovića protiv Marija koji je ostao na 11. Nadamo se da se neće micati sa te kote još dugo.

Ključni trenuci finala u Dohi...

Sredina trećeg seta je bio trenutak u kom je Đoković ostvario presudan korak ka trofeju. Pri rezultatu 3:3 uzeo je Mariju servis s nulom. Tako je na idealan način ispravio onaj kiks iz finiša drugog seta.

>>> ZNA GA U DUŠU: Beker je namirisao Novakovu pobedu kada su svi mislili da gubi od Marija (FOTO)

Podsetimo, Novak je imao 5:3, a na kraju izgubio 7:5. Servirao je na svoj servis za meč, vodio 30:0, imao tri lopte za pobedu, ali je na kraju morao u treći set.

A onda prekid Marijevog niza od 28 uzastopnih pobeda i prva titula, inače 67. u karijeri, posle 31. jula prošle godine.

Sve to uz POVREDU, pošto mu je pukao žulj desne ruke već na početku. Pri rezultatu 1:1 u prvom setu. Zatim je i sa nogom ima problema u finišu drugog i u celom trećem setu.

A što se tiče samog meča...

Nesigurno je Novak delovao u prvom gemu na svoj servis, pošto je teškom mukom stigao do 1:0. Škot je uspevao da stigne do dva izjednačenja, a preloman trenutak je bio za treću prednost kada je čelendž pomogao Srbinu.

Imao je Srbin i 30:14 na Marijev servis, ali je prvi reket sveta vezao tri poena za 1:1. Treži gem je pripao Novaku, ali teškom mukom. Ponovo je Britanac dva puta izjednačio i ponovo nije imao snage za brejk. Tačnije, Novak je zaigrao najbolje u ključnom trenutku.

Za razliku od prva tri gema, sledeća dva su donela brze poene oba tenisera na svoje servise i Novak je posle petog gema imao prednost od 3:2. Jedino što može da brine Đokovića jeste ŽULJ NA DESNOJ RUCI koji mu je pravio problem.

Velika borba je viđena u šestom gemu kada je Novaku malo falilo da uzme brejk, ali se Mari izvukao. Međutim, Britanac ništa nije mogao u narednom da uradi. Izgubio ga je sa nulom - 4:3. To kao da je bila najava svega onoga što će se dogoditi. Najpre je iskoristio prvu brejk šansu i poveo sa 5:3, da bi ponovo sa nulom stigao do prvog seta - 6:3.

II set:

Uvodna dva gema drugog seta ništa se nisu razlikovala od ona prva dva sa početka meča. Sada je Endi prvi servirao i poveo sa 1:0, a zatim je Novak teškom mukom uspeo da izjednači na 1:1.

Ne samo da nije imao priliku za brejk u trećem gemu, nego je Novak s nulom izgubio isti. U tim trenucima Mari je delovao silovito, ali već na Noletom servis je ponovo bio ''mala maca'' i na semaforu je stajalo 2:2.

Prava drama viđena je u šestom gemu drugog seta kada je Mari imao brejk šansu. Novak se izvukao, potom nikako nije uspevao da ''slomi'' Endija, ali je ipak izjednačio na 3:3. Zatim je usledio brejk Đokovića koji je neočiekivano dobio dve prilike. Prvu nije iskoristio, ali drugu jeste. Tačnije, Mari je napravio duplu servis grešku - 4:3.

Na velikom iskušenju Đoković je bio u narednom gemu u kom je na svoj servis gubio 0:30. Ipak, poveo je sa 5:3, ali je Mari izjednačio na 5:5.

Da se nešto dogovilo u Novakovoj igri govori i podatak da je izgubio i dva naredna gema što je Mariju donelo izjednačenje u setovima - 7:5.

III set:

Sve što je Đoković uspeo da uradi u prvom gemu odlučujućeg seta jeste jedno izjednačenje, jer je Mari bio taj koji je poveo (1:0). Tek posle pet gemova Đoković je ipak uspeo da dobije jedan i izjednači na 1:1.

Mari je bez problema poveo sa 2:1, ali je i Novak sa samo jednim izgubljenim poenom izjednačio na 2:2. Ipak, činilo se da Britanac bolje ''izgleda'' na terenu što je dokazao i vrlo brzo poveo sa 3:2.

Zatim je Mari imao dve brejk lopte u narednom gemu, ali se Đoković poprilično izvukao. I ne samo da se izvukao nego je preokrenuo meč. Sa nuolm je počistio Marija na njegov servis i uzeo brejk za 4:3. Potom je isti potvrdio i ponovo imao 5:3.

Mari je ostao u igri dobijenim gemom za 5:4, imao je 0:30 na Novakov servis, da bi Đoković stigao i do četvrte meč lopte koju je iskoristio.

(Telegraf.rs)