Simanić ponovo pokazao da je biser evropske košarke, može li ga Zvezda pretvoriti u vrhunskog asa? (VIDEO)

Mladi krilni igrač Zvezde Boriša Simanić (18) ponovo je oduševio navijače svojom minijaturom na meču sa Karpoš Sokolijem

Mladi košarkaš Crvene zvezde Boriša Simanić (18) bio je starter na meču ABA lige protiv Karpoš Sokolija u 10. kolu. Bila je to prava prilika da talentovano krilo dobije minutažu u situaciji kada su ostali igrači preumorni od ritma utakmica.

>>> Sa 14 godina su bili najmlađi igrači srpske košarke, predviđali im NBA karijere, a onda su nestali! Evo šta sada rade!

Simanić je priliku iskoristio. Na parketu je proveo 11 minuta ubacio 7 poena uz 4 skoka za indeks 10. To je odličan učinak i svi u Zvezdi su prsrećni što imaju takvog bisera evropske košarke. Sa visinom 208cm ima perspektivu vrhunskog krila kakvo nije vidjeno dosta godina. Podseća u šutu na Milana Gurovića, s tim da ima bolju tehniku kontrole lopte i bolji osećaj za dodavanje.

Sada je samo cilj da se Boriša izbaci u evropske visine. Da li će uspeti? Sve zavisi od njega i od Zvezde. Najviše od njega, ali sudeći po njegovom karakteru ima velike šanse da uspe. Mnogo njih je bilo u njegovoj situaciji, ali nisu uspeli.

Pogledajte njegov skauting izveštaj

Naravno, ne treba ga sad preterano hvaliti jer može biti kontraproduktivno i da negativno utiče na njega. On sada MORA da radi još više kako bi uspeo da podigne nivo igre za još jedan stepenik i da dalje napreduje. To što je dominirao u mlađim kategorijama ne znači ništa.

- Provodimo svi mnogo vremena sa njime, video sam ono što sam želeo i što sam očekivao. Ide u dobrom pravcu, to je ključna stvar, odlično radi svakog dana na treningu. Za minute? Videćemo. - rekao je trener Zvezde Dejan Radonjić.

Mnogi pre njega nisu uspeli, a takođe su u tim godinama obećavali i bili projekcija za budućnost. Međutim, surovi sportski profesionalizam nema milosti.

Ne tako davno, pre tri godine sa istim oduševljenjem se pričalo o jednom drugom momku u Zvezdi. Marku Tejiću. Sa 18 je bio prvotimac igrao je 13 mečeva u ABA ligi čak pet kao član prve petorke.

Prema mišljenjima stručnjaka projektovamna za vrhunskog krilnog centra sa 211 visinom, brzinom beka i odličnim šutem, a uz sve to je i levoruk. Tejić je u prvoj seniorskoj sezoni imao 7,8 minuta u ABA ligi, dok je u KLS Superligi imao 12,6 u proseku. U Evrokupu čak 7,1 minut u proseku na sedam mečeva.

Već sledeće sezone sa 19 godina je odigrao 30 mečeva u ABA ligi čak 8 kao starter sa 10,8 minuta u proseku. Treba reći da je imao i dosta povreda tokom tih sezona zbog kojih nije uspevao da ostvari kontinuitet igara. Ipak, verovalo se da će dostići vrhunksi nivo. Međutim, na kraju sezone je poslat u FMP na kaljenje, a na kraju je prešao u Mega Leks na dvogodišnju pozajmicu.

Ako odemo nekoliko godina unazad, setićemo se još mnogo potencijalnih bisera naše košarke poput Mašulovića koji je takođe sa 18 bio u prvom timu Zvezde, pa zatim Vladimira Vidačića, talenta Partizana, Nemanje Aleksandrova, Dragana Labovića koji su bili najbolji juniori Evrope. I mnogih drugih ostalih..

Zato treba biti strpljiv sa Simanićem, ne treba insistirati i pritiskati Radonjića da ga po svaku cenu pušta da igra već kad bude momenat za to i prava prilika za njega.

(D.S.)