UEFA ima problem: Rusi neće u grupu s Kosovom!

Jak odgovor iz Moskve evropske kuće fudbala

Još u danu kada je ministar sporta Rusije rekao da se njegova zemlja suprostavila tajnom glasanju mimo statusa UEFA oko prijema tzv. države Kosovo u UEFA bilo je jasno da će u Moskvi UEFA imati velikog oportunistu u učešćima Kosova i klubova sa te teritorije u evropskom takmičenjima.

Dan kasnije, nova jaka izjava.

- Ulazak Kosova u UEFA već je uneo raskol u fudbalsku Evropu, jer je 28 članova glasalo „za“, a 24 — „protiv“. Praktično, polovina federacije je glasala protiv. Postoji neslaganje u tome šta je napisano u statutu Federacije i u tome kakvo je objašnjenje dao advokat UEFA. U statutu piše da u Federaciju mogu primiti samo zemlju koju su priznale Ujedinjene nacije, ali UN nisu još priznale Kosovo kao državu.

- Vodeći se tom logikom, ovo pitanje (o prijemu Kosova u UEFA) čak nije trebalo ni da bude razmatrano! Ipak, većina članica UN je već priznala Kosovo. I ovde postoji pravna kolizija između onog što piše u statutu i time kakvo su objašnjenje dali u UEFA“ - rekao je počasni predsednik Fudbalskog saveza Rusije i bivši potpredsednik FIFA Vjačeslav Koloskov.

Stav je ponovio i sam Mutko.

- Ruska reprezentacija će izbegavati susrete s kosovskom selekcijom sve do "politčkog regulisanja tog pitanja" - rekao je Mutko, izrazivši nadu da UEFA neće stavljati rusku i kosovsku reprezentaciju u neku od kvalifikacionih grupa za evropska i svetska takmičenja.

(Telegraf.rs)