Da li Čović živi od košarke? Vrlo interesantni odgovori predsednika Zvezde!

Prvi čovek srpskog šampiona dobio je delikatna pitanja, koja mu do sada nisu često postavljali

Predsednik KK Crvena zvezda, Nebojša Čović pričao je otvoreno o svojim interesima u košarci, sukobu FIBA i Evrolige, Crvenoj zvezdi i FMP-u.

>>> Evroliga kaznila Zvezdu zbog navijača

On je u intervjuu "Politici" između ostalog odgovorio i na četiri delikatna pitanja, između ostalih i na to da li ima profit od bavljenja košarkom i da li je igranje Zvezde u Evroligi dobro ili loše za srpsku košarku.

>>> PROCURELI BUDŽETI EVROLIGAŠA: Da li vas iznenađuje na kom mestu je Zvezda?

- Zvezdino igranje u Evroligi je dobro za srpsku košarku, jer šta se drugo nudi? Ti ljudi koji su svojevremeno radili u KSS mogli su da naprave reorganizaciju KSS pravljenjem jake lige od 12 do 14 klubova  gde bi jedan od tih klubova, bio u Zrenjaninu i finansiran od strane KSS i tada bi neki novi Radončić bio vezan za Srbiju a ne za Crnu Goru. Očigledno da takvi nisu spremni da ulože u srpsku košarku jer tu , za razliku od biznisa kojima se bave, nema profita - rekao je Čović.

Usledilo je pitanje da li to znači da predsednik Zvezde nema nikakav profit od košarke?

- Imam profit da svaki polupismeni bot može da me pljuje, ali imam i duhovno zadovoljstvo. Uzmimo na primer  to često spominjano Svetsko prvenstvo 2014. godine. Tu ima mnogo velikih igrača koji su prošli moj sistem i otišli u velike evropske klubove za veliki novac, od čega je klub živeo. Danas je košarka nešto što najviše volim posle svoje porodice- objašnjava Čović.

Na pitanje da li će njegovi protivnici poverovati u priču da ima toliku ljubav prema košarci, Čović je odgovorio:

- Neće, ali odavno sam shvatio da se uspeh u Srbiji ne prašta, u bilo kojoj oblasti. Mislim da sam mnogim našim bivšim asovima pomogao, materijalno i finansijski i to me čini vrlo zadovoiljnim. Svakoga mogu da pogledam u lice- rekao je predsednik Zvezde.

Usledilo je krucijalno pitanje koliko je FMP zaista stvorio igrača, a koliki je uticaj trenera u manjim sredinama koji su sa njima radili? Čović je na to odgovorio:

- Iz pogona FMP-a su izašli: Teodosić, Raduljica, Erceg, Mačvan, Petrović, Milojević, Aškrabić, Savanović, Mile Ilić, Jorović, Šekularac, Marinović, Rašić, Vasić, Bošković, Musli, Aleksandrov, Miljenović i mnogi drugi. Neki su došli sa 12,13 godina, neki sa 18. Većina između 12 i 14 godine.

- Nikada neću a umanjim rad njihovim trenera u pionirskom, kadetskom, juniroskom dobu, međutim prava afirmacija  i reprezetativni nivo je dostignut kroz FMP, a sada kroz Crvenu zvezdu. FMP je jedini klub koji je spasao neki klub iz unutrašnjosti, Mislim na Borac iz Čačka kome smo za šest godina dato sredstava u iznosu od 2,8 miliona evra. Ponosni smo što smo ih spasili, mada će neki vragolani iz kafića reći da smo mi tu nešto i zaradili - objašnjava Čović.

Logično pitanje je bilo da kada dođe do duela Zvezde i FMP-a nekima je teško da poveruju da to nije bratski duel.

- Utakmice Zvezde i FMP-a su za razliku od nekih drugih potpuno regularne. To su dva kluba koja imaju dogovor o sportsko poslovnoj saradnji. Ta saradnja je dala do sada velike retultate i daće ih.

Za kraj je usledio pitanje da će mnogi posumnjati da je Nebojša Čović samo pasionirani ljubitelj košarke i da nema zaradu od nje?

- Nikada nisam živeo od košarke, niti danas živim. Ja sam sve svoje poslove u politici radio časno i odgovorno. Živim isključivo od svog rada u fabrici i nikada nisam primao platu od države, čak i te zarade sam prosleđživao u humanitarne svrhe. Sve što sam stekao , stekao sam svojim radom. Mislim da sam jako bogat čovek, jer imam normalnu porodicu sa dvoje normalne dece i četiri preslatka unuka - poručio je Čović.

(Telegraf.rs/Izvor: Politika)