Da li su oni najjači Srbi ikad? Upoznajte braću Antić, mašine za tegove (FOTO)

Paraćinci Milija i Saša podižu više nego duplu težinu od svoje telesne mase, a na takmičenjima u pauerliftingu osvajaju zlata.

Dizači tegova, braća Milija i Saša Antić, živi su dokaz da sirova snaga i sjajan intelekt mogu zajedno. Oni su već nekoliko godina evropski i svetski šampioni u dizanju tegova, a osim što podižu težinu koja je više nego dupla od njihove, Milija (45) je diplomirani pravnik, a Saša (43) ekonomski menadžer.

Zajedno vode jednu od najuspešnijih privatnih pekara u Paraćinu.

Stariji brat doneo je sa evropskog prvenstva u Engleskoj tri zlatne medalje, a sa svetskog u Las Vegasu dve. Mlađi brat iz Engleske i SAD vratio se u Paraćin sa dva zlata.

Milija objašnjava da je pauerlifting grana u dizanju tegova sa tri discipline u kojima tehnika ne učestvuje mnogo, samo sirova snaga.

- Cilj takmičara je da podigne što veću težinu u odnosu na sopstvenu, da razlika između njegove telesne mase i težine tegova bude što veća. Discipline su „mrtvo dizanje“, „bendž pres“ i „čučanj“. U Engleskoj sam se takmičio u sve tri discipline, u Las Vegasu u dve i svuda osvojio zlatne medalje u svojoj težinskoj kategoriji do 90 kilograma. Na evropskom prvenstvu podigao sam 220 kilograma i postavio novi rekord. U Las Vegasu sam taj rekord nadmašio i podigao 230 – priča Milija za „Telegraf“.

Njegov brat takmičio se u kategoriji do 82,5 kilograma u „benč presu“ i postao evropski i svetski šampion u toj disciplini.

NE MASA, NEGO MIŠIĆI

Za razliku od bildera kojima je cilj da naprave što veću mišićnu masu, dizači tegova održavaju istu kilažu kako bi bili uvek u istoj kategoriji.

Naravno, ima dizača od 140 kilograma i više, po ličnom mišljenju novinarke „Telegrafa“ previše „masnih“. Milija i Saša sa svojom kilažom od 90 i 80 kilograma izgledaju „taman“, kao momci čistih mišića za kojima se žene okreću. Da bi tako izgledali i održavali mišiće i snagu, moraju da imaju adekvatnu hranu, ali paze da se „ne prepumpavaju“.

- Meso i pirinač su glavni za sportove snage. Pirinač je najbolji izvor ugljenih hidrata, a od mesa najbolje je juneće jer samo crvena mesa daju snagu. Za važna takmičenja pripremamo se dva meseca i tad treniramo sat i po pet dana nedeljno. Paraćin ima nekoliko teretana, ali pauerlifting se trenira u „Areni“ i mi smo animirali već dvadesetak mladih ljudi da se bave ovim sportom – dodaje Milija.

OTKIDAJU OD SNA

Antići su se dizanjem tegova „zarazili“ u Vojvodini, gde su odrasli, pa im je taj sport ostala ljubav iz detinjstva. Ponovo su mu se vratili tek nekon završenih studija i preseljenja u Paraćin.

- Porodica i posao na prvom mestu su nam obojici, a za trening - koliko nam vremena ostane. Ja se trudim, pa zato otkidam od sna. Godinama spavam samo četiri sata dnevno jer mi je san nekako najlakše da žrtvujem – zaključuje naš sagovornik.

(Z. R. P.)