NOKAUT FAZA: Maestralni Gasol zakazao derbi sa Grcima, Francuzi idu na Letonce

Završena su četiri meča osmine finala na Eurobasketu

Više nema popravnog - ko izgubi oprostiće se od Eurobasketa čija druga faza počinje u subotu od 12.00 časova.

Takmičenje se preselilo u Lil, na fudbalski stadion, gde su za vikend na programu mečevi osmine finala. Srbija igra u nedelju, a derbi prvog dana igra se u večernjem terminu gde će se sastati Francuska i Turska.

FANTAZIJA: Mislili smo da je svemirski brod, kad, tamo će igrati srpski košarkaši! (FOTO) (VIDEO)

IZVEŠTAJI:

Posle Letonije, Grčke, Španije, i Francuska se plasirala u četvrtfinale Eurobasketa! Rutinski. Pobedom nad Turskom, šestom na Eurobasketu - 76:53!

Utakmicom odigranom u Lilu pred rekordnim brojem navijača ikada zabeleženim na jednoj košarkaškoj utakmici (26.300), kompletirana su dva četvrtfinalna para, a to su: Španija - Grčka i Francuska - Letonija.

Pobednik ovih duela odmeriće snage u polufinalu.

Samo u prvoj četvrtini Turci su parirali Trikolorima, dok je ostatak meča protekao u dominaciji prvog favorita za osvajanje zlata.

Francuze su do pobede predvodili Nando De Kolo sa 15 poena, 7 skokova i 7 asistencija, Evan Furnije sa 12 poena i Žofri Lovernj sa 12 poena i 9 skokova.

DOMINACIJA GASOLA!

Španija je savladala Poljsku 80:66 i u borbi za polufinale igraće protiv, za sada nepobedive Grčke!

Dovoljno je samo reći Pau Gasol!

Maestralni centar Španije igra kao u najboljim danima. Poljacima je je ubacio 30 poena, za dva je šutirao 5/7, a za tri - neverovatnih 6/7!

I sa tako raspoloženim Gasolom Gortat i družina su uspeli da održe egal tri četvrtine, ali su popustili u oslednjoj deonici u kojoj je do izražaja došao suvi kvalitet ekipe Serđa Skariola.

Pored Gasola, najzaslužniji za trijumf Španaca bili su Mirotić sa 15 i Ljulj sa 12 poena.

Uz Francusku i Srbiju i dalje jedina neporažena selekcija na Eurobasketu, Grčka, deklasirala je Belgiju koja je samo u prvom poluvremenu (34:31) uspela da parira ekipi Focisa Kacikarisa, a onda je u nastavku pretrpela pravu katastrofu.

Grčka - Belija 75:54!

Centarski par Grka Joanis Burusis - Kostas Kufos predvodio je Grke što je i moglo da se nasluti s obzirom na to da su na poziciji "petice" Belgijanci najtanji. Burusis je utakmicu završio sa 14, a Kufos sa 13 poena.

Printezis i Adentokumbo su dodali po 10 u prilično izbalansiranom i vrlo kompaktnom timu Helena koji su i ovom više nego sigurnom pobedom najavili da su zreli da napadnu zlato.

U poraženom timu Žile sa 14 i Van Rosom sa 13 poena bili su bolji od ostalih.

Prethodno, u prvom meču dana, u okviru smine finala, Letonija je savladala Sloveniju. U jednoj izjednačenoj utakmici Letonci su bolje odigrali poslednju deonicu i obezbedili plasman u četvrtfinale. Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Strelniekis sa 17 poena. Beržins je ubacio 13, a Dairis Bertans 8.

Zoran Dragić je bio jedini dvocifreni košarkaš u redovima Zmajčeka. Balažic je imao 9, Omić 8, koliko je zabeležio i Jaka Blažić.

Kalinić je ovim potezom sa treninga poslao jasnu poruku Fincima (VIDEO)

Raspored utakmica:

Subota:

Letonija – Slovenija 73:66

Grčka – Belgija 75:54

Španija – Poljska 80:66

Francuska - Turska 76:53

Oko Telegrafa je ušlo i ovde: Ovo niste videli do sada! Drugi deo dvorane u Lilu (VIDEO) (FOTO)

Nedelja:

Hrvatska – Češka 12.00

Srbija – Finska 14.30

Izrael – Italija 18.30

Litvanija – Gruzija 21.00

(Telegraf.rs)