REZULTATI (I dan): Francuzi igrali produžetak sa Finskom, Hrvati bolji u derbiju protiv Slovenije

Holanđani iznenadili Gruziju i slavili sa pola koša, dok su Česi demolirali Estonce

Eurobasket je počeo!!! Prvo kolo donelo je velika uzbuđenja, a na kraju dana svi domaćini (po prvi put u istoriji ima ih četiri), zabeležili su pobede.

Prva je nastupala Nemačka, koja je u prvom kolu grupe B savladala neugodni Island rezultatom 71:65.

Kažemo neugodni, jer su Sklandinavci na minut i nešto pre kraja prišli na 69:63, ali nisu imali snage za preokret. Najbolji u timu Nemačke bili su Dirk Novicki i Denis Šruder sa po 15 poena. Novicki je imao i sedam skokova, jedan više od Šrudera, koji je upisao i četiri asistencije, dok je Anton Gravel imao sedam poena.

Jon Stefanson je bio najbolji u redovima Ribara. Utakmicu je završio sa 23 poena i pet asistencija, Hlinur Beringson je imao 12 poena, isto kao i Hakur Palson.

Češka je demolirala Estoniju u grupi D rezultatom 80:57, a dominirali su Jan Veseli i Blejk Šilb. Krilni centar je ubacio 16 poena, dok je Amerikanac imao dva manje. Dvocifren je bio i Jelinek sa 11 poena. Kod Estonije, istakao se samo Sim-Sander Vene sa 18 poena, 13 skokova i dve asistencije.

Poljaci su zabeležili značajnu pobedu nad BIH na otvaranju šampionata i to zahvaljujući sjajnom prvom poluvremenu - 68:64. Poljake je do trijumfa predvodio Adam Vačinski sa 15 poena, Mateus Ponitka je dodao 13, uz pet skokova i šest asistencija, dok je Marcin Gortat upisao 10 poena, sedam skokova i tri asistencije.

U timu Bosne i Hercegovine, Andrija Stipanović je imao 20 poena, dok su Marko Šutalo, Milan Milošević i Aleks Renfro dodali po osam.

Izrael je načinio sjajan preokret protiv Rusije i uspeo je da slavi rezultatom 76:73. Junak pobede bio je Omri Kaspi sa 21 poenom i 9 skokova, a pratili su ga Lior Elijahu sa 16, Gal Mekel sa 13 i Raviv Limonad sa 12 poena.

S druge strane, Andrej Voroncevič je imao 15 poena, 13 skokova i 5 asistencija. Odlični su bili još Anton Ponkrašov sa 15 poena, 5 asistencija i 4 skoka, te Andrej Zubkov sa 12 poena.

Francuska, koja važi za najvećeg favorita, slomila je Finsku tek posle produžetka sa 97:87. Najefikasniji je bio Toni Parker sa 23 poena, a pratili su ga Nikolas Batum i Nando De Kolo, koji su dodali po 16. Tapažen učinak imao je i Žofri Lovernj sa 13 poena i sedam uhvaćenih lopti.

U Finskoj je najzapaženiji bio Vilson sa 21 poenom.

Grčka je protiv Makedonije bila ubedljiva i pobedila je sa čak 20 poena razlike i tako već na startu pokazala zašto je kladionice smatraju jednim od najvećih favorita. Nekoliko košarkaša je lepo rasporedla poene. Dvocifreni su bili Printezis sa 18, Burusis sa 16, Kufos sa 11 i Spanulis sa 10 poena. U reprezentaciji Makedonije rasloloženi su bili samo Kostoski i Vojdan Stojanoski sa 20 odnosno 13 poena.

Derbi grupe C odigran je u večernjem terminu, gde su Hrvati u Zagrebu nošeni podrškom sa tribina savladali Slovence sa 80:73. Krunoslav Simon je bio najefikasniji, zabeležio je 20 poena, a 17 je dodao i Žorić. U redovima Slovenije su se istakli Zoran Dragić sa 14 i Jaka Blažič sa 11 poena.

Litvanija je posle dramatičnog meča došla do pobede nad Ukrajinom u Rigi sa svega poenom razlike. Najbolji u redovima Litvanaca bili su Jankunas i Valančijunas, dok se kod Ukrajinaca istakao Kirilo Fesenko.

Grupa A:

Poljska - Bosna i Hercegovina 68:64

Izrael - Rusija (76:73)

Francuska - Finska (97:87 -pp)

GRUPA B:

Nemačka  - Island (71:65)

Srbija - Španija (80:70)

Italija - Turska (87:89)

GRUPA C:

Gruzija - Holandija (72:73)

Grčka - Makedonija (85 - 65)

Hrvatska - Slovenija (80:73)

GRUPA D:

Češka - Estonija (80:57)

Belgija - Letonija (67:78)

Litvanija - Ukrajina (69:68)

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)