Najluđi Evrobasket ikada! Nema popravnog, posle grupe sledi pakao!

Košarkaši Srbije moraju da zauzmu jedno od prva dva mesta u grupi B kako bi u osmini finala imali malo lakšeg rivala i izbegli domaćina Francusku

Evopsko prvenstvo u košarci koje će od 5. do 20. septembra biti održano u četiri zemlje, biće jedinstveno.

>>>Košarkaši Srbije kao NBA zvezde, dobili svoj "basket corner" (FOTO)

Prvi put će jedno takmičenje ovog kalibra biti organizovano u četiri zemlje (do sad je bilo samo u jednoj) a osim toga promenjen je i sistem takmičenja, koje daje na značaju drugoj fazi takmičenja.

>>>Srbija drugi najefikasniji tim na pripremama za Eurobasket!

Naime, od ove godine nema više druge faze takmičenja po grupama, već se ide u eliminaciju, odnosno osminu finala.

>>>Hrvati nam najviše prete! Evo ko je najviše dominirao u pripremnim mečevima! (TABELA)

>>>Srbija drugi najefikasniji tim na pripremama za Eurobasket!

To je isti sistem kao na Svetskim prvenstvima. Ranije se igralo na taj način da se posle prve faze išlo u drugu grupnu fazu gde su ekipe igrale nove tri utakmice sa rivalima iz druge grupe, pre eliminacione faze.

Sada više popravnog NEMA. Posle grupne faze najboljih 16 ekipa igra Kup sistem što znači da u osmini finala morate biti pravi ili se vraćate kući sa plasmanom od 9. do 16. mesta.. Surovo nema šta.

Sada je veoma važno na kom mestu ćete biti u grupi jer što ste bolje plasirani dobićete lakše rivale u eliminacijama.

Srbija igra u grupi B u Berlinu sa ekipama Španije, Nemačke, Islanda, Turske i Italije. Ovo je najteža grupa na šampionatu i ukoliko prođu našim "orlovima" je otvoren put do polufinala.

Orlovi u osmini finala idu na rivale u grupi A gde se nalaze Francuska, Rusija, Izrael, Poljska, BiH i Finska.

Ukoliko zauzmemo prva dva mesta u grupi (čemu se svi nadamo) košarkaši Srbije izbegli bi Francusku u osmini finala, jer svi očekuju da će domaćin biti na prvoj poziciji..

Očekvano je da Rusi budu drugi, ali ovo je najneizvesnija grupa.

U tom slučaju naši rivali bi mogli da budu Poljska, Bih ili Izrael. Teško da Finska ima snage da u pet mečeva napravi iznenađenje.

Ako prođemo dalje ukrštamo u četvrtfinalu sa rivalima iz C i D grupe gde bi projektovani rivali mogli da budu Grčka, Hrvatska, Litvanija, Letonija, Slovenija. Sve u zavisnosti od plasmana u grupi i nakon osmine finala.

Sve u svemu imamo sasvim dobar rasplet nakon grupe. Nadamo se da će selektor Saša Đorđević, kao i prošle godine tempirati formu za eliminacije i da ćemo najbolje igrati u osmini finala, četvrtfinalu i polufinalu.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(D. S)