AMERIKANCIMA NE POMAŽE NI UDOVIČIĆ: Srbija u polufinalu Svetskog prvenstva posle 4 godine!

"Delfini" su u samo nekoliko prvi minuta delovali uspavano, a onda su se probudili i bez previše tenzije i napetosti savladali SAD koju sa klupe predvodi naš bivši selektor

Srbija je posle četiri godine ponovo među najbolje četiri reprezentacije na svetu. Naši vaterpolisti su u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Kazanju savladali selekciju SAD 12:7 i obezbedili plasman u polufinale.

Pribojavali smo se uoči ovog duela šta će biti iz nekoliko razloga, pre svega da li je četvorodnevna pauza ostavila traga na "delfinima", ali i od Dejana Udovičića koji je selektor američke reprezentacije i poznaje u dušu srpski tim, ali ta bojazan je trajala samo do kraja prve četvrtine.

Ipak, moraće srpski selektor da poradi sa svojim pulenima do polufinala na odbrani prilikom igrača više kako bi i ona bila na nivou na kome je naš napad

Pokušao je Dejan Savić da iznenadi svog kolegu i imenjaka Udovičića na drugoj strani stavljanjem Mitrovića na gol umesto standardnog Pijetlovića, ali to nije dalo rezultate, jer su mnogo bolji ulazak u meč imali Amerikanci. Naši igraču su bili nekako uspavani prva dva minuta, dok su protivnici iz dva napada postiglo dva gola.

Tek nakon toga su se osvestili "delfini" i zaigrali onako kako umeju i kako su igrali u prethodnim mečevima. Stegli smo malo odbranu izvršili pritisak na spokjne igrače SAD, a u napadu su naši centri pokazali kvalitet, pa do kraja četvrtine smo postigli 4 pogotka i potpuno preokrenuli rezultat.

Nakon toga je usledio period kada su obe selekcije tresle mrežu u svakom napadu. Mi nismo nikako uspevali da odbranimo igrača više koga su američki vaterpolisti obilato pretvarali u golova, ali smo na drugoj strani uzvaćali sjajnim kombinacijama u napadu.

Naša prednost na poziciji "sidraša" došla je do izražaja, jer su i Nikić i Duško Pijetlović bili nezaustavljivi, pa smo tako čuvali dva gola prednosti koje smo stekli još u prvoj četvrtini.

Imali smo problema sa branjenjem igrača više tokom prve polovine meča, a novi pogodak Amerikanaca početkom treće četvrtine naterao je Dejana Savića da ponovo zameni golmane i vrati Mitrovića u bazen, a baš to je dalo rezultata.

Počeli smo mnogo bolje da čitamo uplivavanja igrača SAD i branimo kada smo brojčano slabiji, a kao posledica toga došli su pogoci u napadu koji su nam doneli tri pogotka prednosti.

Kada smo došli do takve prednosti više je nismo ispuštali i posledni period je bio čisto odrađivanje posla, naša odbrana je bila još bolja nego ranije, a napad je funkcionisao kako treba. Plasman u polufinale je bio obezbeđen posle kontranapada Mandića i četiri gola prednosti do kojih smo došli.

U borbi za mesto u finalu protivnik će nam biti Italija koja je napravila poprilično iznenađenje trijumfom nad Mađarskom u četvrtfinalu, dok drugi polufinalni par čine Grčka i Hrvatska.

(Telegraf.rs)