Da li će Zvezda igrati Evroligu? Ovaj dopis ozbiljno brine crveno-bele

Iz centrale elitnog evropskog takmičenja stiglo važno obaveštenje za klubove učesnike ABA lige, kojima, sa druge strane, i dalje stoji pretnja od FIBA

ABA, a to znači i Evroliga ili FIBA? 

Na koju će stranu otići srpski klubovi u narednoj takmičarskoj godini? Po svakoj logici to bi trebalo da ostane kao i do sada regionalno takmičenje kroz koje postoji prolaznost u elitnu evropsku ligu.

Međutim, od kada je FIBA zapretila oštrim sankcijama nacionalnim savezima (isključivanjem reprezentacija iz svih takmičenja pod okriljem te organizacije), jer ne prihvata vlasničku strukturu ABA lige, ustalasala se košarkaška Evropa, a Srbija i njen komšiluk su pod najvećim pritiskom, koji raste iz dana u dan.

ĐILAS: Nema ovde izbora! Srpski klubovi neće igrati ABA ligu!

Poslednje inofrmacije kažu da je iz Evrolige stiglo pismo, preko KK Budućnost, na adresu svih klubova učesnika ABA lige u kome se izričito kaže da će Evroligu i Evrokup moći da igraju samo oni klubovi koji se u ta takmičenja plasiraju iz regionalne lige.

- Kao što je naglašeno u propozicijama, potvrđujem da timovi koji ne igraju domaći šampionat (pod čim Evroliga podrazumeva takmičenje preko koga se ostvaruje plasman u Evropu), ne mogu da se takmiče u Evroligi i Evrokupu - navodi se u pismu direktora Evrolige Dijega Gijena za koje je potvrđeno da je stiglo na adresu podgoričke Budućnosti, dalje i u ostale klubove iz regiona, učesnika ABA takmičenja - prenosi portal Mondo.

Foto: Marko Todorović

ĐILAS OŠTRO PO LISCU: Pokazali ste koliko ste bahati, osetićete snagu KSS-a!

Dakle, Evroliga nema apsolutno nikakav problem s tim što je udeo u vlasništvu lige 80:2o koji dele klubovi i šest privatnih lica (Lorbek, Lisac, Bilić, Sagadin, Radić, Miličević), niti bi imala da je drugačiji, i sa te strane ne postoji nikakva kočnica iz Barselone da se liga igra po sadašnjim uslovima, ali je problem FIBA.

Stav Svetske košarkaške federacije je da se vlasnička struktura mora menjati, a ukoliko se to ne desi primeniće stroge sankcije koje bi mogle da nanesu štetu našem nacionalnom timu. I one bi mogle da uslede već u drugoj polovini tekućeg meseca.

FIBA PORUČUJE: Evroliga je pretnja po evropsku košarku!

Zna se i da je stav svih naših klubova, učesnika ABA lige, takav da nijednim potezom neće ugroziti interese srpskog nacionalnog tima, međutim problem leži u tome što su naši klubovi i dalje privrženi regionalnom takmičenju, na šta su se i pismeno obavezali na sastanku u Ljubljani, svi izuzev Zvezde, koja se ne slaže sa određenim tačkama u strukturi vlasništva.

Podsetimo, FIBA je u nekoliko navrata tražila od ABA lige kompletnu dokumentaciju oko vlasničke strukture, ali su čelnici lige to uporno odbijali, pa je FIBA ukinula priznavanje regionalnog takmičenja.

Predstoji nam vrelo košarkaško leto...

(Telegraf.rs)